Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Магията на добруджанската кухня

по статията работи: | 11 февруари 2015 Прочитания: 4293
Царството на тестените изделия
Магията на добруджанската кухня
Източник: Петя Цанкова

Тъй като ние българите определено сме почитатели на тестените изделия, и тук няма две мнения по въпроса, то днес решихме да ви запознаем малко по-отблизо с рецептите от една много специална територия от България Добруджа


Житницата на България, както от малки ни учат да я наричаме, е място, което се свързва с едни от най-вкусните гозби, характерни за нашенската кухня


Добруджа е земеделски регион, където най-вече се отглеждат зърнени култури. Що се отнася до кухнята, в платото на Добруджа могат да се опитат всички онези вкусни гозби, които наричаме традиционни български ястия. 


Но централно място в кулинарните характеристики заемат хлябовете и всички тестени изделия. Това, разбира се, никак не ни учудва, имайки предвид културите, които растат по тези земи. 


Брашното, което се използва, е бяло. От него се правят традиционните "добруджанки". Чийто вкус трябва да се опита. Подходящи са за закуска. Естествено трябва да се консумират с българското ни кисело мляко. 


Домакините от региона на Добруджа са изкусни майсторки и на питите, мекиците, бухтите и милинките. 


Една от любимите ни вкусотийки е добруджанският лучник. Всички у дома ще си оближат пръстите, гарантирано. 


Въпреки че на някои места от България гюзлемите се пържат. Нещо характерно за добруджанските тестени изделия е един вид баница, по-известна като "кръстачка". Разточва се една тънка кора, поръсва се със сирене и се пече на плоча. Тази рецепта е подобна на традиционно турскитe гюзлеми. 


В Добруджа се ползва и една малко известна техника за направа на хляб – в специфичен глинен съд, заровен в жарава. 


Тук е и мястото да споменем, че глинените съдове се ползват с огромна почит по тези места. В областта на добруджанското плато дори се чества празник на глинените съдове. А това е съвсем логично, като се има предвид невероятния вкус, който само глинения съд може да даде на едно ястие. 


Именно по този повод в добруджанския край можем да опитаме едни от най-апетитните чорби, яхнии и задушени ястия в глинени съдове. Освен свинското и телешкото месо, тук се приготвя доста често и заешко. 


Към категорията на глинените съдове трябва да сложим и сачът. На неговата плоча може, освен месо и зеленчуци, да се приготви уникално вкусна катма. 


Чували ли сте за "чувен" - специална чугунена тенджера, която се слага на открит огън, а ястията в нея стават превъзходни. 


Тъй като тук се ражда определено най-сладката чушка, това предполага и честото готвене на пълнени чушки. 


Ако сте привърженици на добавянето на сливи или други сушени плодове в чорби, то знайте, че тази традиция у нас идва именно от добруджанските рецепти.  

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...