Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Магията на пицата се крие в простите съставки

по статията работи: | 09 ноември 2012 Прочитания: 12560 2
Или как се прави неповторимата италианска пица
Магията на пицата се крие в простите съставки
Източник: Kulinar.bg

Готвачите, особено пък прочутите, често крият тайните съставки, които правят ястията им такива, че да си оближем пръстите. На пръв поглед правенето на пица изглежда детска игра, но и то има своите тънкости.

 

Италианският майстор готвач Маурицио Ферери (с когото вече ви запознахме, докато си говорихме за идеалното тесто) обаче не се свени да разкрие малките тайни на класическата италианска пица.

 

Според оригиналната рецепта, записана от Европейската комисия, пицата има форма на диск с диаметър не повече от 35 сантиметра. Ръбчето й, което по-късно ще се превърне в хрупкава коричка, трябва да е между 1,5 и 2 см, а самият център – около 4 мм.

 

Първата малка тайна е, че тестото в никакъв случай не трябва да се разточва с точилка, а на ръка, защото точилката отнема въздуха от тестото и може напълно да съсипе кулинарното ви творение, въпреки огромния ви ентусиазъм.

 

След като тестото е готово, започва истинското творчество. Докато в България сме свикнали да слагаме върху пицата всичко, което имаме в хладилника, италианците правят точно обратното. Пицата се прави с малко съставки, но те се съчетават по специален начин.

Истинската пица маргарита се прави единствено от домати (80 гр), нарязани на кубчета, моцарела на кубчета (70-80 гр) и едно листенце босилек. Трябва да сме особено внимателни при избора на моцарела и да купим такава, която съдържа по-малко вода. След като всичко бъде поставено върху тестото, се добавя щипка сол, щипка риган и към всичко това се загатва леко със зехтин Extra Virgin.

Тайната на неаполитанската пица се крие в сиренето. Използва се моцарела фьор ди лате или от биволска моцарела.

Пицата с прошуто също е различна от тази, която се прави у нас. В нея освен задължителните гъбки, се слага и прошуто кото (варена шунка), а не прошуто крудо (сурова шунка). Докато в България суровата шунка се използва в почти всички пицарии, в Ботуша използват предимно варения вид.

За финал оставяме вегетарианската пица. Според Маурицио Ферери най-вълшебната комбинация включва чушки, тиквички и патладжани, които предварително са запържени в тиган със зехтин Extra Virgin.  

Напомняме, че октритият урок на Ферери беше проведен в Интер Експо Център, където тече изложението "Лаборатория за италиански вкус". Можете да го посетите до събота, 10 ноември.  

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Анелия Петрова
09.11.2012 | 17:40
Напълно съм съгласна с това твърдение :)Много обичам да правя пица , но трябва да си призная , че мъжът ми е по - добър от мен в правенето на пици .
1
Qna Kirkova
09.11.2012 | 09:37
Напълно съм съгласна с това твърдение.Колкото по=малко добре подбрани съставки има,толкова по-добре,но да не е постна :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!