Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мазурек - изобилие от сладост

по статията работи: | 23 април 2014 Прочитания: 2285 1
Една от запазените марки на полското сладкарство
Мазурек - изобилие от сладост
Източник: Thinkstock/Guliver

Чували ли сте за мазурка? Вероятно повечето от вас, които са, свързват думата с полски танц.

 

Но лексемата има и друго, по-вкусно значение. Мазурка или мазурек, както често се среща, е традиционен полски сладкиш.

 

Интересното при тази рецепта е, че се прави на базата на различни основи и пълнежи. По-натам ще ви стане ясно.

 

Характерно за сладкиша още е, че е доста нисък, обикновено не надхвърля 2.5 см. Мазурекът се декорира с щедър пласт глзура, обикновено шоколадова, а отгоре се нареждат сушени плодове и ядки.

 

Звучното име на дладкиша най-вероятно идва от думата мазур, или мазурийци, племе обитавало земите на областта Померания (немско-полски регион).

 

Втората теория за етимологията на името на сладкиша го свързва с мазурка, танцът, за който стана дума в началото на статията. Мазурка е фолклорен полски танц.

 

Тестото на сладкиша, който впрочем се прави традиционно за Великден в Полша, е маслено. Това, което го прави различен от останалите десерти с маслено тесто, пайове, са именно изобилието от ядки и пълнежи. Повърхността на мазурека е разграфена на ромбоиди или други форми, кото са щедро запълнени с въпросните топинги и ядки. Мазурек е едно сладко изобилие.

 

Мазурек е част от списъка с традиционни полски десерти, изготвен през 2011 година. Има подрoбно описание на формата, размерите, аромата, цвета на сладкиша. Нещо като полски стандарт за оригиналност на рецептата.

 

Днес вече има много и най-разнообразни идеи за това как да се декорира сладкиша – какво ядки да се сложат, какви топинги и др. Полски интернет портал за новини твърди, че мазурек не може и не трябва да прилича на всяка друга торта или сладкиш.

 

Предлагаме ви да видите точната рецепта за мазурек и след това да си я приготвите, за да не сме голословни. За кулинария не трябва да се прекалява с думите, а да се опитва повече, ще се съгласите, нали?

 

Рейтинг: 4 / 5 , 270 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Маргото
23.04.2014 | 17:33
Супер идея е този десерт.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Глазирани ябълкови резенчета
    30 мин.
  • Паста със сусам
    15 мин.
  • Глазирано и гриловано свинско
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...