Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Майорана

по статията работи: | Прочитания: 1284
Вкусна подправка за супи, яхнии, агнешко и пилешко месо
Майорана
Източник: Wikimedia Commons

Майораната идва от земите на Северна Африка (Алжир, Тунис, Мароко) и следователно е по-чувствително към студа многогодишно тревисто растение.

 

Ароматът му се определя като леко сладникав и цитрусов. Според някои държави от Близкия изток, майораната е еднозначна с ригана. Но това има своята логика, тъй като двете растения имат общ род Origanum.

 

Може би виждате, че в началото на думата се крие "майор”, някои предполагат, че това се корени във връзката с латинската дума maior (основен), но не е категорично доказано.

 

Подправката днес се среща изключително в Кипър и южната част на Турция. В отминали времена, древните гърци и римляни също са се възползвали от растението, тъй като са смятали, че носи щастие. Майораната се отглежда най-вече заради своите ароматни листа, които могат да се използват в кулинарията както пресни, така и изсушени.

 

Майораната влиза в състава на други, ръчно синтезирани подправки, като заатар например. От растението, или по-скоро от цъфтежа и връхчетата, се приготвя етерично масло, като тези части от майораната биват дестилирани и обработени.

 

Височината на растението е в порядъка от 20 до 50 сантиметра. Като подправка се среща на пазара в сух вид, най-вече. Препоръчително е да се съхранява на сухо място, където не прониква светлина.

 

Растението се използва за подправка към супи, яхнии, салати или сосове. Образно казано, по дефиниция майорана се слага на агнешко и пилешко месо. Но има и други варианти, които можете да опитате, например: говеждо филе "Лукул”, студена супа "Вишисоаз”, американска супа от миди, свински ребра върху боб или картофена супа с гъби "Лозана”.

 

От рецептите, които сме ви предложили, ще видите, че майораната се комбинира най-добре с черен пипер, мащерка, дафинов лист и пресен магданоз.

 

В Германия, например е известна като "подправката на гъската”, тъй като се слага за овкусяване в гръдната кухина на гъската при печене. Майораната се използвала и в медицината. 

 

В Австрия, например, е била доста разпространена за лечение на стомашно-чревни проблеми. Известни са и още полезни свойства на майораната – действа като антисептично и съдоразширяващо средство, помага при бронхит.

 

Освен това, острият и запомнящ аромат на билката намират приложение и в парфюмерията. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...