Чували ли сте за ядката макадамия, позната и като австралийски орех? Тя принадлежи към семейство Proteaceae и е родом от Нови Южен Уелс, Източна Австралия.
Въпреки че аборигенното население познава растението от векове, Джон Макадам е ботаникът, който я култивира за първи път и съответно му "подарява" своята фамилия.
Макадамията всъщност е вечнозелено дърво, размерите на които могат да достигнат 12 метра. Плодът всъщност е толкова твърд, че единствено папагалът Hyacinth Macaw е способен да разбие черупката с яката си човка.
Семената макадамия са доста ценни, но за търговска цел се отглеждат само три вида: Macadamia integrifolia, Macadamia ternifolia и Macadamia tetraphylla.
Само ядките на Tetraphylla и Integrifolia могат да бъдат консумирани в суров вид.
В сравнение с много други ядивни ядки, като например бадеми и кашу, макадамията е много по-богата на мазнини, но много по-бедна на протеини.
Maкадамия, обвита в шоколад. Източник: Wikipedia
Ядките макадамия са най-богатите на мононенаситени мазнини и съдържат средно около 22% омега-7 палмитолеинова киселина.
Съдържат още 9% протеини, 9% карбохидрати, 2% разтворими фибри, както и калций, фосфор, калий, селен, желязо, ниацин и др.
Любопитен факт, че макадамията е токсична за кучета. Поглъщането й би довело до токсикоза, чиито симптоми са усещане за слабост и парализа, случващи се до 12 часа след поглъщането.
Така че ако имате домашен любимец и решите да пробвате ядките, в никакъв случай не го допускайте близо до тях!
Ядките макадамия определено не са евтини и не се откриват толкова лесно, но страхотният им и различен вкус си заслужава.
Могат да бъдат използвани за различни кулинарни цели, например при пълненето на вкусни гъбки.