Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Маково семе - стар познайник на кулинарията

по статията работи: | Прочитания: 2081 7
Маковите зърна намират своето място почти по целия свят
Маково семе - стар познайник на кулинарията
Източник: Thinkstock/ Guliver

Една от най-древните подправки, отглеждана още през Неолита, е макът. Растението е интересно от гледна точка на свойствата си.

 

Съдържа голямо количество мазнини – 50-60%, протеини и захари, витамин С, органични киселини и смола. Семенцата са изключително малки и за един килограм съдържа около 1-2 милиона.

 

Народната медицина е открила полезното му действие преди много години. Отвара от корените на мака лекува главоболие, а лековита напитка от семената се пие, за да подобри храносмилането.

 

Маковите зърна имат сънотворно действие. Ефикасен продукт за безсъние се прави от мед и мак. Маслото от мак се смята за най-добрите с растителен произход, съответно намира голямо приложение в кулинарията.

 

Цели макови зърна се използват за украсата на много печени изделия: кифли, гевреци, сухари. В Северна Америка го добавят в сладкиши като пандишпан. В цяла Европа пекарите ползват маковото семе за украса на различни традиционни хлебни изделия.

 

Големи вериги за бързо хранене в САЩ ползват семенцата, за да направят хлебчето на хамбургера по-хрупкаво. "Le Snak” е хранителен продукт, традиционно приготвян във верига заведения в Нова Зеландия, състоящ се от бисквити с три вида маково семе и малко полутвърд кашкавал.


Захаросани, смлени зрели зърна се консумират с паста или се варят с мляко и се използват като пълнеж или топинг за различни видове сладкиши. Лимонена кифла с маково семе е популярна американска и европейска закуска.


Словашкият "Маковник" е един от вариантите на рулото с маков пълнеж, приготвян в много държави. В страните, принадлежащи към бившата Австро-Унгарската империя, сладкиши с макови семена, наречени "Mohnkuchen" често се консумират около Коледа.


11164

 

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Qna Kirkova
09.05.2013 | 12:03
Една от най-древните подправки-не знаех,това ме изненада.
6
Qna Kirkova
09.05.2013 | 12:02
Отговор на коментар #3 от Desislava Stoyanova:
И аз ги обичам и много често ги използвам:)
5
ива
08.05.2013 | 16:33
Обичам мак.
4
Radina
08.05.2013 | 15:50
много обичам семената и маковото определено е сред любимите ми.
3
Desislava Stoyanova
08.05.2013 | 15:26
Много обичам макови семена :)
2
Илияна
08.05.2013 | 14:13
Много вкусно, ароматът е супер!
1
Violeta
08.05.2013 | 14:06
Страхотно,ядох козуначени кифлички с маково семе,бяха много вкусни.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Еха, чудна идея за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...