Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мароко

по статията работи: | 30 ноември 2011 Прочитания: 1646 1
Менюто е силно повлияно от берберите, мавританците и арабите, както и от средиземноморската кухня
Мароко
Източник: Flickr/Daniel Panev

Мароканската кухня е изключително разнообразна благодарение на преплитането на местната култура с други култури и народи през вековете. Менюто е силно повлияно от берберите, мавританците и арабите, както и от средиземноморската кухня. Готвачите от кралските кухни във Фес, Мекнес, Маракеш, Рабат и Тетуан са я усъвършенствали през вековете и са създали основата на мароканската кухня, каквато я познаваме днес.

 

Консумира се широка гама от средиземноморски плодове и зеленчуци, както и някои тропически плодове, които се отглеждат в страната.

 

Местното население е включило в традиционното си меню различни меса – овче, агнешко, пилешко, заешко и дори камилско. Морските дарове също са често срещани в мароканската кухня.

 

Силно застъпени са и подправките, като по-голямата част от тях са били внесени от други страни преди години. Мароканците обичат да добавят към традиционните си ястия най-вече канела, кимион, куркума, джинджифил, пипер, сусам, анасоново семе и шафран. Освен тях често използвани за овкусяване са ментата и маслините, както и плодове като портокали и лимони.

 

Основното ястие за деня в Мароко (с изключение на свещения месец Рамадан) е това на обяд. Типичното меню започва с топли и студени салати. След тях се сервира tajine, ястие, приготвено в специално гърне, в което се задушава месо със зеленчуци. Tajine се готви на бавен огън и може да бъде подправено с маслини, дюли, ябълки, круши, кайсии, стафиди, сушени сливи или ядки. Хлябът присъства на масата при всяко хранене. На официални вечери задължително има агнешко или пилешко месо, а веднага след него се сервира кус-кус, с месо и зеленчуци. Храненето обикновено завършва с чаша ментов чай.

 

Местен обичай е яденето с ръце, а хлябът служи като прибор за хранене. Тъй като официалната религия в страната е ислямът, алкохолът и свинското месо са забранени.

 

Най-често консумираното червено месо в Мароко е телешкото. Освен него местните готвят и агнешко, но по-рядко, поради високата му цена. Често срещани в менюто са домашните птици и морските дарове.

 

Сред най-популярните марокански ястия са кус-кусът, pastilla (пай с пилешко месо или риба), tajine и harira. Въпреки че последното е вид супа, тя се сервира като основно ястие по време на месец Рамадан.

 

Салатите в Мароко се приготвят както със сурови, така и с варени съставки, като в зависимост от вида на салатите те биват топли и студени. Сред студените салати много популярни са салатите zaalouk, която се приготвя от патлажани и домати и taktouka, преставляваща смес от домати, зелени чушки, чесън и подправки.

 

За десерт обикновено се сервират пресни плодове, а не приготвени десерти, но в мароканската кухня има и много вкусни десерти. Много разпространен е kaab el ghzal (рога на газела) - сладкиш пълнен с бадемов крем и поръсен със захар. Друг популярен десерт е halwa shebakia - малки пържени във фритюрник гевречета потопени в мед и поръсени със сусам.

 

Най-консумираната напитка е зеленият чай с мента. Традицията да се приготвя ментов чай в Мароко се счита за форма на изкуство, а пиенето му заедно със семейството или с приятели е обичай. Техниката на наливане е от решаващо значение за качеството на самата напитка. За да има възможно най-добър вкус, чаят се налива на два пъти. Мароканците обичат чаят да има мехурчета, така че докато го наливат държат чайника високо над самата чашка. Напитката се сервира с бучки захар.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
12.06.2013 | 16:55
Няма да ми хареса тяхната кухня.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...