Обичате ли тирамису? Ако да, значи обичате и вкуса на маскарпонето.
Всеки фен на този десерт знае, че тирамисуто е немислимо без маскарпоне.
Малко ще се затрудним да определим текстурата на този вид сирене. Но накратко - някои го определят като извара, но то няма характерната гранулирана консистенция на изварата. Може би по-коректно би било да се сравни в тази на сметаната.
Маскарпонето се прави от каймака на млякото, като към него се добавя лимонена или оцетна киселина.
И, тъй като цената му е доста соленичка, ние ви предлагаме да си направите маскарпоне у дома, а след това сами преценете дали ще си спретнете едно тирамису или друг десерт с участието на това вкусно сирене.
wikipedia.com
Необходими са ни 125 мл течна сметана 250 г прясно мляко и 1 малка лъжичка прясно изцеден лимонов сок.
Първо се загрява сметаната на водна баня, след това се прибавя млякото, но внимателно, като се бърка непрекъснато. Накрая се добавя лимоновия сок и се бърка закратко още малко.
След това се отстранява от котлона и се оставя да се охлади получения крем. След това се покрива с фолио и се слага в хладилника за около 12 часа. Така кремът ще се сгъсти.
Остана още една подробност – трябва да се изцеди маскарпонето. С помощта на тензух, който слагаме в голяма цедка, изсипваме маскарпонето в тензуха и така отново прибираме сиренето в хладилника за още 10-12 часа. Изхвърляме естествено отделената течност, а това, което е останало в тензуха, е маскарпонето.
Остана само да го превърнем в уникално вкусно ястие, което не е задължително да е сладкиш.