Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Масло от макадамия и трябва ли да го ползваме?

по статията работи: | Прочитания: 1580
Има ли полезно действие?
Масло от макадамия и трябва ли да го ползваме?

Знаете ли какво е макадамия? За тези от вас, които да са наясно, Макадамията всъщност е вечнозелено дърво, размерите на които могат да достигнат 12 метра.

 

Плодът всъщност е толкова твърд, че единствено папагалът Hyacinth Macaw е способен да разбие черупката с яката си човка.

 

Семената макадамия са доста ценни, но за търговска цел се отглеждат само три вида: Macadamia integrifolia, Macadamia ternifolia и Macadamia tetraphylla.

 

Ядките макадамия са най-богатите на мононенаситени мазнини и съдържат средно около 22% омега-7 палмитолеинова киселина.

 

Съдържат още 9% протеини, 9% карбохидрати, 2% разтворими фибри, както и калций, фосфор, калий, селен, желязо, ниацин и др.

 

Но нека сега да си поговорим за маслото от макадамия, което е толкова полезно, че няма да се сдържите и ще искате веднага да се снабдите с такова.

 

Добива се чрез студено пресоване на ядката на мадамията. Това е единственото масло, което съдържа в състава си – олеинова, палмитолеинова и линолова киселини, витамин Е и стероли.

 

*Палмитолеиновата киселина е омега-7 мастна киселина, важна за здравето и красотата на ноктите, кожата и косата.

 

**Олеининовата киселина е омега-9 мастна киселина, отговорна за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Омега-9 също се използва в доста козметични средства като емулгатор.

 

***Линоловата киселина има важното действие на ускоряване на метаболитните процеси в тялото.

 

142aa761-0575-6203-aaad-ed453b5cce66

 wikipedia.org


А ето и няколко разкрасителни действия на маслото от макадамия:

 

използва се с масажи

предпазва от стрии

средство за облекчаване при слънчево изгаряне

може да се комбинира с масло от сусам и служи за регенериране на кожата

дори бебешката кожа може да се третира с него, тъй като е особено полезна за нея. 


А ето и още малко любопитна информация за ядката на макадамията.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Печени леко пикантни крилца
    45 мин.
  • Ориз от карфиол със зеленчуци
    20 мин.
  • Печен пащърнак на фурна
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво си поискахте от кулинарния Дядо Коледа? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...