Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мащерка - ароматната подравка

по статията работи: | Прочитания: 2341 5
От която се прави един от най-хубавите чайове
Мащерка - ароматната подравка
Източник: Thinkstock/ Guliver

Мащерката е род растения, наброяващи над 350 вида тревисти растения и храсти, което предизвиква известно объркване. Получава се така, защото може да се използва едно и също име за повече от един сорт.

 

Среща се в Европа, Северна Америка и Азия. Листата са вечно зелени, а цъфтежа бял, лилав или розов. Обикновената мащерка е широко разпространена зелена подправка. Идва от Средиземноморието.

 

Най-подходящата почва за отглеждане е добре дренираната, а местата, на които вирее мащерката са слънчеви. Дивата мащерка е важен източник за нектар на пчелите. Използва се като подправка за ястия с месо, супи и яхнии.

 

А чаят от мащерка е един от ароматните и приятни видове. Използва се във френската и карибската кухня особено. В Близкия Изток се ползва като съставка от подправката "Заатар".

 

При готвене мащерката трябва да се слага рано, това се прави с цел да се отделят етеричните масла. Както повечето билки и мащерката се ползва за лечение.

 

Изсушените и стрити цветове, направени на компрес оказват добро въздействие при възпалителни процеси, имат антисептично действие, леко болкоуспокояващо и спазмолитично средство.

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Sashka Marinova
17.05.2013 | 09:53
страхотна подправка е мащерката , аз от скоро я ползвам
4
Маргото
16.05.2013 | 13:55
Отговор на коментар #1 от Анелия Петрова:
На някои меса много им отива тази подправка.
3
Маргото
16.05.2013 | 13:55
Обожавам мащерка.
2
Петя Иванова
16.05.2013 | 11:22
Много е тежка тази подправка и рядко я използвам.
1
Анелия Петрова
16.05.2013 | 10:27
Аз не я харесвам , защото има много силен аромат .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!