Мащерката е род растения, наброяващи над 350 вида тревисти растения и храсти, което предизвиква известно объркване. Получава се така, защото може да се използва едно и също име за повече от един сорт.
Среща се в Европа, Северна Америка и Азия. Листата са вечно зелени, а цъфтежа бял, лилав или розов. Обикновената мащерка е широко разпространена зелена подправка. Идва от Средиземноморието.
Най-подходящата почва за отглеждане е добре дренираната, а местата, на които вирее мащерката са слънчеви. Дивата мащерка е важен източник за нектар на пчелите. Използва се като подправка за ястия с месо, супи и яхнии.
А чаят от мащерка е един от ароматните и приятни видове. Използва се във френската и карибската кухня особено. В Близкия Изток се ползва като съставка от подправката "Заатар".
При готвене мащерката трябва да се слага рано, това се прави с цел да се отделят етеричните масла. Както повечето билки и мащерката се ползва за лечение.
Изсушените и стрити цветове, направени на компрес оказват добро въздействие при възпалителни процеси, имат антисептично действие, леко болкоуспокояващо и спазмолитично средство.