Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Минералната вода - рискове и ползи

по статията работи: | 13 октомври 2012 Прочитания: 14557
Разчитането на етикетите е ключът към правилния избор
Минералната вода - рискове и ползи
Източник: sxc.hu

На всички ни е известна сентенцията, че истината е във виното, а от хляба няма по-голям, но всъщност липсата на вода застрашава най-бързо човешкия организъм, заради дехидратацията. Опасното състояние се проявява със симптоми като умора, главоболие, сухота в устата, световъртеж, болки в мускулите и т.н.

Жизненоважната течност е основният химически компонент на тялото ни и без нея нито една система в него не може да функционира добре. Водата пречиства органите ни от токсини и доставя хранителните вещества до клетките.

В безценната течност така също се откриват и лечебни минерали, които помагат при редица здравни проблеми. В България се радваме на много минерални извори и на пазара голям брой фирми предлагат бутилирани води от тях, което затруднява избора. Добре е да знаем, че във всяка от тези води се съдържат определени минерали, които влияят благотворно на тонуса, лекуват неприятната констипация или подсилват костната ситема.

Етикетът има значение

Разчитането на етикетите на бутилките е ключът към правилния избор.

За да бъде продавана в търговската мрежа, всяка минерална вода трябва да притежава сертификат от Министерството на здравеопазването. Това показва, че тя е подходяща за питейни цели, защото притежава постоянни физико-химически и радиологични свойства. Номерът на сертификата е отпечатан на етикета на бутилката и изглежда така : “МЗ номер на лиценза (например 56) и датата на издаването му”.

Някои от производителите на бутилирана минерална вода в България отбелязват и други сертификати, които гарантират качествата на продуктите им. Те са ISO 9001:2000, ISO 14001 и Институт “Фрезениус”. Изброените сертификати доказват, че продуктът е отговорил на изискванията за добри практики в производството на минерална вода, гарантират опазването на околната среда при обработката му, постоянността на състава на извора, а са и сигурно свидетелство за международно признание за натурална минерална вода.

Етикетите на бутилките трябва да съдържат информация за физико-химичния и химичния анализ на водата. Именно по изписаните микроелементи, можем да се ориентираме каква вода да консумираме в зависимост от здравословното си състояние. Важно е да запомним, че не се препоръчва приемането на вода от един и същи източник постоянно, в продължение на месеци.

Активен спорт

Образуваната млечна киселина по време на спортуване се разгражда бавно от организма и причинява диобре познатата ни мускулна треска. Състоянието може да се облекчи с приемането на вода, богата на бикарбонати (или хидрокарбонати HCO3) и натрий (Na). Натрият е важен за работата на мускулите, защото спомага съкращаването им. Изворите в Хисар и Родопите (например около Девин) съдържат достатъчно натрий. Имайте предвид, че в някои от тях има и много флуор (както и във водите около Велинград). А флуорът не се контролира от биологичните системи на организма ни и се натрупва в костите.

Според Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) флуорът в големи количества е токсичен за човека и наличието му в хранителните и питейни продукти задължително трябва да се изписва на ясно и видно място.

Констипация и лениви черва

Застоялият начин на живот и ниската физическа активност често причиняват неприятния запек. Ако страдате от него, още щом станете от сън, изпийте чаша студена вода, съдържаща елемента магнезий (Mg). Сулфатите (SO4) също имат добро въздействие. Те са част от жизненоважни ензими.

Менопауза

С възрастта костната маса на тялото ни намалява. Костите стават лесно чупливи. Болестното състояние, известно като остеопороза, се засилва по време на менопаузата. Освен с активен спорт, ще си помогнете и с приема на калций (Ca). Препоръчителната доза на минерала във водата е 150 мг на литър.

Умора, изтощение и стрес

Вашият минерал е магнезий (Mg). С негова помощ ще направите по-поносим и досадния ПМС (предменструален синдром). Винаги, когато чувствате, че силите не ви достигат и че сте много изнервени, прибавете към хранителния си режим вода, плодове и зеленчуци, в състава на които има много от този минерал.

Специален режим на хранене, диети

Когато гладувате, за да отслабнете, намалявате приема на калций (Ca), магнезий (Mg) и минерални соли. Препоръчително е да си ги доставяте чрез водата. Освен това магнезият намалява апетита. Хлорът (Cl) от своя страна подобрява храносмилането.

Високо артериално налягане

Наблегнете на води, които не съдържат разтворими соли и на тези, богати на натрий (Na). Силно солени води са тези с 15 г на литър.

Киселинността на водата и киселините в стомаха

С латинските букви pH се обозначават киселиността или алкалността на разтворите и течностите. Тези с pH по-малко от седем се приемат за киселинни. Те не са подходящи за хора, които се оплакват от стомашно-чревни проблеми - колит, гастрит или киселини в стомаха, тъй като засилват дискомфорта и болките. Водите пък, богати на бикарбонати (HCO3) и с pH по-голямо от седем (водите от Трънските и Горнобански извори), които са алкални (основни), са правилният избор за страдащите от посочените болежки. Неутрална е водата с pH най-близко до седем. Нея може да консумирате без притеснение.

За млада кожа и здрави кости

Силицият и метасилициевата киселина са идеалните елменти за поддържане на красотата. На етикета ще откриете киселината под знака H2SiO3. Водата от горнобанските извори е с добро съдържание на елемента.

Вода от чешмата

Широко разпостранено мнение е, че чешмяната вода у дома е не само негодна за пиене, но дори е и вредна. Няма скорошни изследвания, които да доказват това. Но за да сте напълно спокойни, вие бихте могли да си закупите филтри за водата. Те се монтират в шкафа под мивката, най-често в кухнята. Прикрепят се към лирата на чешмата. Такива филтриращи средства използват и самите компании за бутилиране на полезната течност. Филтрите обикновено са с активен въглен за премахване на хлора и органичните съединения, както и за отнемане на желязото и мангана и за омекотяване на карбонатната твърдост.

Годна за ежедневна употреба

За жалост, често срещана практика е върху етикетите на минералната вода да има надписи, които заблуждават потребителите. Например, няма натурална минерална вода, която да е подходяща за ежедневна употреба, както твърдят почти всички фирми производителки на такива продукти у нас. Единствено трапезните или деминализирани води стават за постоянна употреба, дори в продължение на месеци. Как да разпознаем каква е степента на минерализация на водата? На етикета трябва да са изписани следните цифри:

50 мг минерализация на литър. Това означава, че течността е с много ниска минерализация.

500 мг на литър посочва ниската, а 1500 мг на литър много високата минерализация. Предлаганите на пазара ни бутилирани, минерални води са с ниска минерализация.

Като последен съвет специалистите по здравословно хранене препоръчват на ден да се изпива най-малко литър и половина вода, което прави между 8 и 13 водни чаши.

Автор: Веселина Ганева

   
   
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D