В природата има огромно разнообразие от червени плодове, чиито семенца са разпръснати из цялото земно кълбо.
Независимо дали са екзотични или типични, ярките плодове са ключът към здравето и дълголетието, по думите на много специалисти.
Ягоди, малини (и всички останали „берита“), череши, вишни, нар... Списъкът е много дълъг, като към него трябва задължително да прибавим доматите и динята.
Последните две, според американски диетолози, ще ви помогнат да запазите младостта и жизнеността си.
Червеният цвят на плодовете (всъщност, и на зеленчуците) гарантира наличието на ликопен. Изключително мощен антиоксидант, вероятно най-мощният, който представлява ярко червен фитохимикал.
Червената му молекула има сто пъти по-силна способност да „хваща“ кислорода в кръвта и тъканите, сравнен с витамин Е.
А защо е полезна динята?
Тя е отличен източник на няколко витамина: А, който подобрява зрението и е антиоксидант; С, който се грижи за имунитета; В6, който подобрява мозъчната активност и превръща протеините в енергия.
Динята съдържа още аминокиселините цитрулин и аргинин, които спомагат поддържането на артериите, притока на кръв и сърдечно-съдовата система като цяло.
Благодарение на всички гореизброени плодове, пролетта и лятото се превръщат в чудесен източник на здраве и енергия. Да се възползваме от тях!