Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Морски дарове - как да ги приготвяме

по статията работи: | 02 декември 2013 Прочитания: 7087 1
Хапвайте повече морски деликатеси, за да запазите сърцето си
Морски дарове - как да ги приготвяме
Източник: Thinkstock / Guliver

Със сигурност морските дарове са храна, която човек трябва да консумира по-често. Освен много вкусни деликатеси, те са и с доказано полезен състав. Неслучайно морските обитатели са на почит в японската кухня. Те са и причината едни от най-дълголетните хора да са от Япония.

 

Морските дарове са почетни гости и на трапезата в средиземноморската кухня. Редица данни показват значително по-ниските нива на сърдечно-съдови проблеми и заболявания при народите, които населяват крайморски и речни зони. Това се дължи на факта, че в менюто на тези етноси, например скандинавските, по естествен начин е включена висока консумация на риба и морски дарове.

 

Сред учените, занимаващи се с тази област, най-убедителни се оказват фактите, установени от двамата датски изследователи Дайерерг и Банг. В много клинични проучвания и наблюдения върху начина на живот на гренландските ескимоси те доказват, че, въпреки високата консумация на месо и наситени мазнини, ескимосите имат една от най-ниските честоти на сърдечно-съдови заболявания. Това се обяснява с големите дози на омега-3 мастни киселини, които поемат всекидневно чрез консумацията на риба и морски дарове.

 

Омега-3 мастните киселини масово се считат за най-ценния нутриент, който можем да си набавяме чрез морските деликатеси. Те обаче съвесем не изчерпват широката гама от полезни вещества, които си набавяме, консумирайки риба и рибни продукти. Сред най-известните и важни от тях са аминокиселините като триптофан, метионин, треонин, хистидин и лизин. От витамините, това са А, D, Е, К, В1, В2. В. Черния дроб и хайверa на рибите пък съдържат и витамин В12.

 

Морските дарове се делят на два вида. Те могат да бъдат ракообразни и мекотели. За ракообразни се считат раци, омари и скариди. А сред мекотелите са мидите, стридите, октоподите и калмарите.

 

Тъй като Никулден е съвсем близо, предлагаме ви информация за това, как да си приготвите различните видове морски дарове. В случай, че не сте последователи на установените традиции и обичате да експериментирате.

 

Раците са едни от най-разпространените морски продукти по магазините. Те се намират целогодишно замразени и сезонно пресни – предимно през май месец. Приготвят се не много лесно, но крайният резултат си струва. Нужни са само клещи, с които да се изтегли средната перка от опашката. Тя се вади непосредствено преди варенето, тъй като ракът веднага умира. Раците се варят около 10-15 минути, като във водата се слага и сол на вкус. След като са готови, им се чупят щипките и тялото, за да остане само месото.

 

Мидите също са сред широко разпространените морски продукти в магазините. Те се намират както с черупки, така и голи. Най-често се приготвят на супи, салати или панирани. Черните миди са изключително популярни в Европа и са част от средиземноморската кухня. Продуктите, с които най-често се приготвят, са бяло вино, магданоз и чесън. Готвенето им отнема около пет минути, за да се отворят. Дългото време на варене ги прави жилави. Мидите са отличен източник на протеини, ниско калорични са и съдържат редица витамини и минерали. Поемат се леко от организма.

 

Предлагаме ви ето тази чудесна салата от миди и магданоз, която бе предложена от нашата потребителка Веселина Константинова за конкурса "Вкусни салати". За нейното приготвяне, което се събира в 3 стъпки, ще са ви необхими само 15 минути.

 

Скаридите са едни от най-обичаните морски храни. Тяхното приложение е широко. Те са популярен деликатес в кулинарията и за тази нужда се развъждат в специални ферми. От диетологична гледна точка са богати на протеини, калций и цинк, но също така и на холестерол. Почистването им става лесно – само трябва да се отстранят главата, краката и слузестата вена на гърба. Приготвянето им също е много лесно. За няколко минути в тиган с вино и подправки. Скаридите може да се добавят към ориз, спагети, както и да се консумират самостоятелно.

 

Хубави примери за рецепти с този морски деликатес са рецептите за панирани скариди и скариди по сечуански.

 

Калмарите, като морски продукт с голямо приложение в кулинарията, са много обичани, заради лесното им приготвяне. На тях са им нужни само 3-4 минутки варене, ако ще се приготвят на супа или яхния, или 3-4 минути пържене, ако ще се панират. Ако топлинната им обработка продължи по-дълго, ще станат жилави.

 

В случай, че още не сте измислили какво ще хапвате на Никулден, можете да "откраднете" рецептата за пълнени бейби калмари с автор Люба Грънчарова.

 

Октоподите не са сред най-често приготвяните морски храни, заради по-трудното им намиране и нелесната им обработка. И все пак, много готвачи поемат предизвикателството да сготвят този деликатес, заради вкусовите качества, които притежава. Неслучайно октоподът е любима храна по Средиземноморието, както и в Източна Азия. Готвачи от много страни дават различни съвети за това как да се приготви октопода и как да стане по-крехък. В Гърция например "бият" октоподите в крайбрежните скали. Испанците пък съветват октопода да се потопи три пъти във вряща вода и да се свари в медна тенджера. Италианските готвачи ги варят с коркови тапи от бяло вино, а японците ги обтриват със сол и ги нарязават под различни ъгли. Всички тези начини на приготвяне работят, но най-важното е този морски специалитет да се готви на много слаб огън.

 

Трикът с корковата тапа, който се стори чуден на много от вас, бе приложен от Люба в приготвянето на октопод.

 

Имайте предвид,  че когато избирате морски дарове, е много важно да следите за тяхното качество. Те са известни с това, че много бързо губят свойствата си. Причина за безпокойство често са и водите, които са обитавали тези вкусни създания. Но ако всичко е наред, морските дарове спокойно може да се консумират за здраво тяло и дълголетие, и по-често да присъстват в менюто на всеки.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Silviq Milenova
02.12.2013 | 16:08
то хубаво да ги хапваме,ама шефът,наема и сметките не казват така за съжаление :(
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D