Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Морско зеле (ламинария)

по статията работи: | Прочитания: 8954 1
Морското зеле е доказателство, че вкусното може да бъде полезно
Морско зеле (ламинария)
Източник: Thinkstock / Guliver

Морското зеле /ламинарията/, или както още е познато "келп", е водорасло от вида
Phaeophyceae. Намира се в най-големи количества в южните части на Япония, Бяло море и Охотско море.


Морското зеле расте на дълбочина 4 – 10 метра, образувайки "пояс от водорасли", но може да се намери и до 35 м дълбочина.


Обратно на предположението, че всичко полезно не е вкусно, морското зеле има приятен и свеж вкус, особено когато е правилно приготвено. Същевременно, то е съкровище за полезни вещества, особено богато на йод, фосфор, витамини и целулоза.

 

Съдържа витамини A, B1, B11, B12, C, K, пантотенова (В5) и фолиева (В9) киселини, желязо, натрий, калий, калций, манган, бром.

 

Ламинарията е много полезна за храносмилателната система и подобрява чревната перисталтика. Това му свойство се използва, при стомашни неразположения и запек.


Заради високото си съдържание на целулоза е неизменна част от диетите за отслабване. Особено подходяща е за намаляване на теглото, тъй като засища организма, без да го изтощава и му набавя ценни хранителни вещества.


Като типичен представител на клас водорасли, морското зеле е много богато на йод, което го прави незаменима част от хранителния режим на хора с щитовидни проблеми и заболявания.

 

Морското зеле се препоръчва и при превенция на астеросклероза, тъй като съдържащите се в него соли на алгиновата киселина неутрализират излишния холестерол.


Намалява кръвното налягане, регулира водно-солния баланс на организма и предпазва от стрес. Водораслото намира и широко приложение в козметичните средства – богато е на витамин С и има подмладяващо действие.


Морското зеле е част от китайската, японската и руската кухня. Приготвя се под формата на различни салати и супи. Най-полезно е да се консумира без термична обработка.


Притежава леко кисел вкус и често се подправя с други кисели подправки – лимонов сок, оризов оцет. Особено добра гарнитура са за риба - най-вече сьомга. Това е причината двете да присъстват заедно в различни морски салати.


В руската кухня морското зеле най-често се приготвя, заедно с червено цвекло и майонеза, а в китайската - със свежи зеленчуци - моркови, краставици и лук.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Radina
13.09.2013 | 12:51
Прилича на глисти ,отвратително е :D
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бърза грахова супа
    < 10 м.
  • Млечен десерт с карамелизирани ябълки
    20 мин.
  • Пълнени чушки по италиански
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...