Нарязвате лука на дребно и го запържвате в 4 с.л. олио.
Добавяте каймата и задушавате, докато стане на трохи.
Настъргвате домата и прибавяте към каймата да покъкри няколко минути.
Ако не разполагате с пресен домат, спокойно може да го замените с 2-3 с.л. доматено пюре.
Обелвате и нарязвате картофите на дребни кубчета. Добавяте ги към каймата за 2-3 минути, като разбърквате постоянно.
Накрая се прибавят подправките, изсипвате в тава и добавяте водата.
Покривате с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
За приготвяне на заливката трябва да разбиете яйцата и да прибавите киселото мляко със разтворената в него щипка сода бикарбонат. Накрая прибавете брашното и нарязания на ситно магданоз.
Изсипете заливката върху мусаката и изпечете до златисто около 10-15 минути.