Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мусака (Михаела)

16
Мусака (Михаела)
Източник: Михаела Хаджиева
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    В тенджера се запържва до златисто 1 глава лук заедно с каймата.

  • 2

    След това се добавят 2 чаени чаши доматен сок и се оставя да покъкри на слаб огън, след което се добавят нарязаните на кубчета картофи.

  • 3

    Цялата тази смес се оставя да се задуши, докато картофите омекнат.

  • 4

    За заливката: Разбиват се яйцата, киселото мляко, щипката сода и 1 лъжичка брашно. Посолява се сместа на вкус.

  • 5

    След като картофите са омекнали, се изсипват в тава за печене и се подправят със сол и джоджен на вкус.

  • 6

    Слагат се да се пекат във фурната.

  • 7

    След като се изпекат и придобият приятен загар, се изваждат от фурната и се поливат с гореспоменатата заливка, след което се връщат във фурната.

  • 8

    Пече се, докато не се получи приятна коричка.

  • 9

    Добър апетит

Коментари(16)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
16
Тук за една мусака се скарахте . Всеки да си я прави както иска .
15
ана
14.03.2013 | 10:48
Отговор на коментар #14 от Nikolina Georgieva Nikolaeva:
хха, наистина;)
14
Nikolina Georgieva Nikolaeva
13.02.2013 | 22:08
Какво значи кайма -1бр. ?
13
Ani Dunitsova
20.01.2013 | 14:15
Отговор на коментар #11 от Галичка Николова:
Личи ти от километри, че си свекърва, но не по смисъла на статут, а по манталитет! Относно твоята рецепта за мусака...Първо аз чушка никога не бих сложила в мусака, за морков съм съгласна... Второ тази заливка, която казваш освен, че става адски мазна и вредна не е по-вкусна от тази, която е дала Михаела. Пробвала съм и по твоя начин и по книгите има още доста вариации, пробвала съм и тази на Михаела...........мъжът ми, който нищо не разбира от готвене предпочита тази БЕЗ пърженото брашно, а от това по-добър критерии здраве му кажи!
12
Ангелина Цилева
20.01.2013 | 13:42
Nqma znachenie koi kak q pravi i s kakvi produkti, vajnoto da e vkusna. Priqten apetit :) :) :)
11
И тъй като приемам,че съм лелка-свекърва,не че съм готвач...Боже,на 20 години яйца не можех да направя :),да ви светна малко... Слага се и чушка и морковче-за цвят,за аромат...А заливката като ме мързи и аз я правя така,обаче уважаващите себе си готвачи я правят по следния начин.Запържват в малко олио 2-3 лъжици брашно,дръпват от котлона и разреждат със студена вода,или мляко за разкош.После пак на котлона,бъркаш малко докато се сгъсти леко и го оставяш настрана,докато мусаката е готова за поливане.Тогава слагаш 1 яйце и малко кисело мляко в приготвената вече заливка и я изливаш върху полуготовата мусака.Оставяш да се запече.По този начин заливката става по-плътна и произведението има по-съвършен вид. Това всъщност е основата на бешамеловия сос,който е в основа на много вкусни неща.Вече е въпрос на интерпретация.Естествено,че всеки готви така,както е свикнал и му е лесно..така че...вариантите са толкова ,колкото и домакините :)
10
Ani Dunitsova
18.01.2013 | 13:28
Отговор на коментар #7 от Михаела Хаджиева:
Разбира се, че се прави така....и аз заливката я правя така, също и плънката с малки изключения, но това е въпрос на вкус! Не обръщай внимание на някакви лелки - свекърви, които се чудят за какво да се заядат...Много ми е чудно госпожата как прави мусака и, ако е толкова "на вътре" в нещата ще прояви смелост и ще сподели с многобройната аудитория тук и готвачите в този сайт да видим що за чудо е тази нейна мусака :))))))))))))))))))))))))))))) А иначе твоята рецепта е класическата - тази на моята ( предполагам и твоята ) баба и майка ;)Успех!
9
kalinka kalinkova
18.01.2013 | 12:21
Да,така вече става.
8
Kulinar.bg
18.01.2013 | 10:37
Отговор на коментар #1 от Михаела Хаджиева:
Добавена е. Извиняваме се, ако пропускът е наш.
7
Ами по принцип аз не знам да се прави друга заливка за мусаката.Не съм професионален готвач все пак.Може вие да сте!Колкото до съставките всеки обича различни неща.Аз я предпочитам в този и вид само с доматен сок,картофи,лук и кайма.Без излишни други "префърцунени неща".
6
Ani Dunitsova
18.01.2013 | 10:00
Отговор на коментар #5 от Катя Стоянова:
Какво и е на заливката? Ти какво толкова слагаш в заливката си?
5
Катя Стоянова
18.01.2013 | 00:10
това със сигурност няма как да ми хареса а и изобщо кой би му , та тук освен картоф и лук като съставка а и дометен сок , друго не се вижда , това ли е мусаката ! а да не говоря за заливката , но хайде от пестеливост с нея по може да се съглася
4
тихомира илиева
17.01.2013 | 19:35
Добре така ще я приготвя.
3
Ани Иванова
17.01.2013 | 17:07
Отговор на коментар #2 от Ани Иванова:
о, добре :)
2
Ани Иванова
17.01.2013 | 17:06
а каймата?
1
С лука се запържва и каймата.Не са го добавили :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Еха, чудна идея за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...