Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мързелива баница

18
Мързелива баница
Източник: Добринка Христова Петкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 4
(базиран на 2 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се разтваря със захарта с малко от водата (топла) и се замесва с останалите продукти. Разделя се на 4 топки.

  • 2

    Първата се разточва на тънка кора. Маже се първата с олио и се покрива с втората разточена и намазана с олио кора. Поръсва се със сирене или луком.

  • 3

    Така се прави и с останалите две топки.

  • 4

    Завива се на руло, като се усуква и издърпва, за да стане равномерно рулото.

  • 5

    Навива се на охлюв и се поставя в намаслена тава.

  • 6

    Така направете и с другите две кори на усукано руло и завийте около "охлюва" в тавата. Оставите да втаса.

  • 7

    Пече се на умерена фурна, трябва да е добре изпечена, като се извади от фурната, като разклатите тавата, трябва да "шумка".

  • 8

    Баницата трябва да е добре изстинала, преди да я залеете със сиропа, приготвен от 3 ч.ч вода и 2 ч.ч захар. Студена баница, топъл сироп.

продукти
400 млвода
42 гр.мая
1 с.л.захар
1 с.л.захар
1 с.л.сол
2 с.л.оцет
3 с.л.олио
4 бр.яйца
Коментари(18)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
18
Simona Kostova
09.06.2013 | 13:20
Отговор на коментар #2 от Ваня Йочева:
Значи аз съм на 20 години и знам,че за домашна баница се точат кори дебели около 1 мм,а Вие не сте чували.Мързелива е,защото за нея не трябва толкова точене,а не защото се меси.Очевидно е,че като чуете за месене Ви се струва много трудоемко
17
Отговор на коментар #10 от blaga:
Да има повторения,но вината не е в мен,а в тези който са я одобрили,просто са ги написали два пъти. 400 мл вода 42 гр.мая 1 с.л.захар 1 с.л.сол 3 с.л.краве кисело мляко 2 с.л.оцет 3 с.л.олио 4 бр.яйца 1 кгбрашно тип 500
16
Отговор на коментар #11 от Даниела:
Когато изпратих рецепта бях обяснила абсолютно всичко,че след като раздели тестото на 4 топки,взима се едната,точи на тънка кора,маже се се с олио и се покрива втора разточена кора,поръсва се с настъргано сирене или локум и се навива на руло,което се усуква.Така се прави и с останалите две топки.Администраторите просто са пропуснали тази част от рецептата.Има снимки може да ги разгледате ако искате(под тази снимка има зелени кръгчета,там са снимките)
15
Отговор на коментар #13 от ана:
Благодаря ви!За съжаление не съм засичала колко време се меси,но тестото трябва да е меко.
14
Eleonora Hristova
08.04.2013 | 16:59
Отговор на коментар #11 от Даниела:
Не, от това IP не е гласувано оправете си техниката!!!
13
ана
20.03.2013 | 16:06
До г- жа Петкова:- Правите приказно красиви и предполагам много вкусни баници и пити. Ние плакнем очите, но ръцете малко не ни слушат и не можем да месим. ако може малко пояснения за аджамиите-булки;) колко време се меси тестото - ако на форма не го докараме, поне на вкус да стане;)))
12
Мирела Йочева
19.03.2013 | 11:54
Отговор на коментар #2 от Ваня Йочева:
Напълно съм съгласна с Ваня !!! Това може да е най-вкусната, но в никакъв случай не и мързелива баница !!!
11
Даниела
03.03.2013 | 13:34
За първи път виждам толкова объркано написана рецепта,аз нищо не разбрах, какво мажеш какво смесваш никъде не стана ясно..
10
blaga
28.02.2013 | 08:53
На тази баница има много повторения. Това не е ли грешка ? Чакам отговор благодаря Ви.
9
и другото по-особено което е,аз я замесвам с лимонада,а не с вода,без оцет и кисело мляко,но това е друга интерпретация на баницата
8
между другото г-жо Йовчева,тази баница е страхотна,и това,че е със сирене не и пречи да се сиропира,а се казва мързелива,защото е много по лесна и бърза от други баници-тази се меси с мая и се разточва,докато повечето от другите баници се теглят на ръка и не се слага мая в тестото.освен това ако не ви харесва със сирене може да си я направите и с орехи,а с локум е превъзходна.аз обаче като я навия на руло с плънката,я режа на парченца и така я редя в тавата,на разстояние една от друга,оставям я да втаса и след това я пека,така изпечените розички,са доста трайни,могат да не се сиропират веднага,а след дни,директно преди консумирането
7
Отговор на коментар #6 от Йорданка Димитрова:
Благодаря ви за пояснението,винаги съм се чудела защо баба ми я нарича така,но пък не съм и я питала,за мен е бил важен вкуса.
6
Баницата е "мързелива" защото не се разточват много кори , а само 4 и се увиват само две рула.
5
Поздравления,изглежда превъзходно.Що се отнася до пропуснатите продукти не сте само вие и на мен ми се е случвало и други също.
4
zvetanka ivanova
05.02.2013 | 16:23
За мен са важни само съставките с другото съм наясно.
3
Отговор на коментар #2 от Ваня Йочева:
Госпожо Йовчева,когато изпратих рецепта бях обяснила абсолютно всичко,че се точи и така нататък каквото е нужно да се обяснява,след вашият коментар се загледах че тези обяснения липсват,не е моя вината,а на тези който са одобрили рецептата,просто са изпуснали точните обяснения.Относно за името на баницата,така я знам от моята баба,и може би така се казва,защото е с едно втасване,но какво значение има името,след като е важен вкусът,а не то.И да ,може да се сиропира баница със сирене,ако вие не обичате сладко-соленият вкус, направете си я с локум,но не може да казвате че е невъзможно.Попитайте в някоя кулинарна група или сайт,дали знаят за такава баница,убедена съм че отговорът ще бъде-Да.Дори тази жена,която е написала първият коментар знае тази баница.Така че госпожо,най мразя такива коментари като вашите,нещо ако не ви харесва,го подминете,а не правете неуместни забележки.
2
Ваня Йочева
05.02.2013 | 11:00
Ще ме убиете! Маже се топка и върху нея се поставя друга топка. Никъде не пише че топките се разточват. А и каква мързелива баница е тая, която се меси, точи, нарежда, че като капак на всичко и сиропира? Не са ли всички баници такива? Какво я прави именно тази мързелива? А? А и как може да се сиропира баница със сирене?
1
gabriela gabrielova
05.02.2013 | 09:53
Става бързо и вкусно тази баница.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!