Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мъфин - рецепта с история и многообразие

по статията работи: | 18 декември 2013 Прочитания: 2822 1
Най-търсената от българите чужда рецепта за 2013г.
Мъфин - рецепта с история и многообразие
Източник: Thinkstock / Guliver

Макар и пришълци от други земи, мъфините, като много апетитни представители на тестените изкушения, бързо спечелиха стомаха на българина. Още повече, те могат да бъдат както сладки, така и солени! От мъфин до мъфин обаче има разлика.

 

Видове мъфини

 

Мъфините от английски тип (English style muffins) се правят с мая и се приготвят върху тиган за печене (т.нар. griddle). Те ни отнасят доста надълбоко в кулинарната история – чак до 10-11 век в Уелс.

 

Мъфините от американски тип (American style muffins) могат да се опишат като "бързи хлебчета", които се приготвят в отделни специални формички.


Вместо мая, при тях се използват други набухватели – сода бикарбонат, бакпулвер.


Лесно е да се досетим, че, поради по-късното възникване на химичните набухватели, американските мъфини започват да се произвеждат някъде към края на 18 век.

 

Това се случва по времето, когато е открит калиевият карбонат, познат и като поташ. Точната година е 1742, а името на откривателя е Антонио Кампанела. В първото издание на кулинарната книга от 1796 година "Американско готварство" (оригинално заглавие – American Cookery) с автор Амелия Симънс, са описани доста рецепти с участието на калиев карбонат. Модерната форма на бакпулвер пък е открита от Алфред Бърд през 1843 година.

 

Мъфините от американски тип задължително се пекат във формички, тъй като са направени от тесто, което прилича на това за палачинки.

 

В САЩ 19 декември е Национален ден на овесените мъфини. 11 юли пък американците отбелязват като Национален ден на боровинковия мъфин.

 

Три американски щата пък си имат официални мъфини. Минесота си е избрала боровинковия мъфин, Масачузетс се е спрял на царевичния, а Ню Йорк – на ябълковия.

 

В Kulinar.bg пък можете да откриете 53 рецепти за мъфини – и солени, и сладки. Защо пък да не ги направим 54?

 

Предлагаме ви рецептата за нюйорски ябълкови мъфини.

 

Необходими продукти за 2 дози:

 

2 ч.ч. брашно

 

¾ ч.ч. кафява захар

 

½ ч.ч. захар

 

2 ч.л. бакпулвер

 

1 ½ ч.л. канела на прах

 

½ ч.л. сол

 

¼ ч.л. карамфил на прах

 

щипка смляно индийско орехче

 

3 яйца

 

½ ч.ч. разтопено масло

 

1 пакетче крема сирене, нарязано на кубчета

 

½ ч.л. течна ванилия

 

2 ч.ч. обелени и нарязани ябълки

 

½ ч.ч. стафиди

 

½ ч.ч. натрошени орехи

 

За глазурата:

 

½ ч.ч. кафява захар

 

½ ч.ч. ситно натрошени орехи

 

¼ ч.ч. брашно

 

2 с.л. разтопено масло

 

1 ч.л. канела на прах

 

1 ч.л. настъргана кора от лимон

 

Начин на приготвяне:

 

В голяма купа смесете първите 8 съставки. Смесете и яйцата, маслото, крема сиренето и ванилия. Тази смес прибавете към сухата и разбъркайте. Добавете ябълките, стафидите и орехите.

 

Разпределете сместа в хартиени или други формички (намазнени) почти до горе (2/3 от формичката).

 

Смесете продуктите за глазурата и поръсете с нея мъфините.

 

Печете 20-25 минути на 190 С, до суха клечка. Охладете за 5 минути върху решетка, преди да извадите готовите мъфини от формичките.

 

П.С.: Рецептата за мъфини се оказа третата най-търсена от българина рецепта в Google през 2013 година, както научихме от колегите от Div.bg. Кои са останалите, ще научите в отделна статия :)

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Още не съм приготвяла тази рецепта :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D