Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

НЕ изхвърляйте покълналия чесън!

по статията работи: | 23 март 2016 Прочитания: 2718
По-полезен е!
НЕ изхвърляйте покълналия чесън!
Източник: Youtube

Със сигурност ви се е случвало да се запасите с повечко чесън. Какво се случва?

 

Докато си стои в шкафа или хладилника, започва да покълва. От него изникват стръкчета, а самата скилидка сякаш губи от обема си.

 

Какво правим ние? Изхвърляме покълналите скилидки и си вземаме нормални скилидки.

 

Е, ако и вие правите така, оказва се, че сме в голяма грешка.

 

Защото е доказано, че покълналите скилидки чесън са много по-полезни от останалите. 

 

Проучването е проведено от изследователят Джонг-Санг Ким и неговия екип и финансирано от Института на Корея за планиране и оценка на технологиите. 

 

Според Ким и екипа му покълналния чесън има по-силно антиоксидантно действие. 

 

Защо е така? Когато разсадите се превръщат в зелени растения, те произвеждат много съединения, някои от които защитават растението от патогени. 

 

"Растенията са много податливи на атаки от бактерии, вируси и насекоми по време на покълването. Това ги кара да поризвеждат различни химикали, наречени фитоалексини, за да се защитават. Повечето от тях са токсични за микроорганизми и насекоми, но са полезни за човешкото здраве" обяснява Ким.

 

Изследователите установили, че подобен процес се получава и когато от старите скилидки чесън покълват зелени филизи. 

 

След редица опити доказали, че скилидка чесън, покълнала в продължение на 5 дни, има най-силно антиоксидантно действие, докато пресните скилидки имат много по-ниска активност.

 

Процесът на покълване променя цялостно метаболитния профил на чесъна. Профилът на чесън, покълнал преди 5-6 дни е съвсем различен от този на чесън, покълнал преди 4 или по-малко дни (или изобщо непокълнал). 

 

Покълналият чесън подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, има силно противовъзпалително идействие, подсилва имунната система и има способност да убива 14 вида ракови клетки. Освен това се брои с бактерии, вируси, паразити и гъбички.

 

Следващият път, когато чесънът покълне, вместо да го изхвърляте, зарадвайте му се. Защото той е истинско оръжие срещу болести и здравни проблеми. 

 

Ето как да си отгледате домашен чесън от покълналите зелени стръкчета.

 

39184

Рейтинг: 4 / 5 , 239 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...