Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-вкусните (и известни) рецепти от Балканите

по статията работи: | 28 декември 2018 Прочитания: 14488 2
Балканската кухня има какво да покаже на света!
Най-вкусните (и известни) рецепти от Балканите
Източник: Thinkstock / Guliver

Балканите могат да се похвалят с една от най-шарените и вкусни кухни в целия свят. И не, не го казваме, защото сме българи, а защото ние самите винаги се впечатляваме както от нашите, така и от съседските гозби.

 

Същото винаги се случва, когато имаме гости от други части на Европа или дори от други континенти.

 

Още едно доказателство откриваме и в кулинарната носталгия, която ни придружава по време на по-дълги пътешествия.

 

Отделен е въпросът, че, като представители на едни доста пламенни народи, балканците често спорят за авторството и произхода на голяма част от храната, която така или иначе споделяме. Тук влиза дори киселото мляко, което на Запад е известно като "greek style yogurt”, а всъщност в направата му участва Lactobacillus bulgaricus.

 

Един кулинар обаче не трябва да се интересува толкова от произхода на ястието, колкото от вкусовите му качества. Нали така? Освен това, макар и споделени от повече държави, всеки народ е допринесъл нещо свое в приготовлението на рецептите. Идеален пример тук са любимите на балканците (и не само) баклава и мусака. Но да не изпреварваме събитията!

 

В две поредни части решихме да ви запознаем с някои от най-известните балкански манджи. Не е задължително те да са любимите ни/ви, по-скоро с тях най-често ни асоциира останалата част от света.

 

Албания

 

Албанската кухня е много интересна смесица между средиземноморски, турски, гръцки и италиански влияния. В готвенето широко се използва палитрата средиземноморски подправки, зехтин и масло. Тук също се похапват таратор, сарми и туршии. Особено интересна и заслужаваща внимание рецепта обаче е тази за кускус с яйца и спанак. Кликнете върху зеления линк, за да си я получите.

 

Босна и Херцеговина

 

Подобно на албанската кухня, кухнята на Босна и Херцеговина е любопитен микс между западни и източни влияния. Известна е с употребата на много подправки, но в умерени количества. Повечето ястия тук са леки и балансирани. Точно така бихме определили една от най-известните им рецепти – тази за туфахия, или печена ябълка с пълнеж.

 

България

 

Тук, разбира се, няма как да сме безпристрастни, ако трябва сами да отлъчим едно единствено ястие, което да обобщи красотата на родната кухня. По света обаче най-много ни разпознават по майсторските баници. Припомняме ви, че бразилката Карла Исак, добра приятелка на нашата вярна кулинарна Росица Петкова, толкова много се впечатлила от баниците ни, че се научила да ги "върти" като една истинска българка.

 

Особено любими на чужденците са баниците със сирене. В Kulinar.bg има десетки рецепти, от които да се вдъхновите!

 

Гърция

 

С южната ни съседка отдавна сме в конкуренция по много кулинарни въпроси. Но сега не е моментът да спорим, а да си признаем, че много ги бива в приготвянето на мусака (гръцки вариант с патладжани), дзадзики и галактобурек!

 

 

Косово

 

Кухнята на Косово много наподобява кухните на Албания, Сърбия, Турция и Гърция. Всъщност, нещата на тази малка територия стават толкова смесени и объркани, че е по-добре да не коментираме много-много! Вместо това, директно ви казваме, че, посещавайки Косово, човек ще си похапне бюрек и баклава, пийвайки боза. Типично по балкански!


Очаквайте втората доза балкански рецепти!

Рейтинг: 3.7 / 5 , 3 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Monika
06.02.2014 | 14:51
тази снимка ще ме докара до самоубийство :) всичко любимо! :)
1
ruslana
06.02.2014 | 14:48
мхм,, :)) интересно интересно
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...