Бирата е вкусна не само като питие, а и като съставка към ястията.
Например белгийското Carbonnade à la Flamande, което накратко означава телешко задушено в сладко-кисел сос. Сосът към гозбата се прави именно от бира и кафява захар.
Като цяло, бирата има омекотяващ ефект, което я прави идеален избор в маринатите за по-твърди и жилави мес.
От друга страна, печените тестени изделия стават по-сочни и са по-трайни, когато към тях се прибави малко бира.
Когато се използва за глазиране, напитката придава неповторим аромат към птичето месо или шунката.
В панировката за пържене пък маята в бирата действа като лек подквасителен агент, който я прави по-пухкава и по-вкусна.
Ефектът, който бирата оказва върху даденото ястие, зависи както от нейната наситеност, така и от количеството й.
Съвсем логично, тъмната бира има по-силен и наситен вкус от светлата. Ето защо се препоръчва използването на втората, тъй като тя няма да наруши вкусовия баланс на приготвеното хапване.
Безалкохолната бира също може да се използва в готвенето, с изключение при печивата. Имайте предвид обаче, че крайният резултат няма да бъде толкова добър, колкото с използването на нормална бира.
А сега е време да ви предложим най-любимите рецепти с бира на Kulinar.bg: