Ако искате да внесете малко разнообразие в иначе скучните рецепти за картофи, ние можем да ви предложим един нестандартен вариант.
Сами ще се убедите, че не е нужно да слагате много продукти, за да се получи атрактивно ястие.
Не се нуждаете от нищо по-специално – само от основни продукти, които всеки има под ръка. Резултатът е смайващо вкусен.
Ето и необходимите продукти:
6-8 с.л. масло
1 кг картофи
сол
черен пипер
прясна мащерка
скилидка чесън
форма за кексчета
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180-200.
Разтопете маслото, като добавите 2-3 с.л. мащерка и скилидка чесън.
По желание можете да обелите картофите. Нарежете ги на тънки филийки– можете да използвате ножа за белене.
Сложете нарязаните картофи в купа, добавете половината от сместа с маслото и подправките. Прибавете сол и пипер на вкус и разбъркайте добре.
С останалата част от сместа намаслете обилно формата за кексчета.
Поставете по едно стръкче мащерка във всяка формичка и я напълнете плътно с резенчета картофи (като ги слагате едно върху друго). Нека се показват малко над ръба на формата, защото при готвенето те ще се слегнат.
Покрийте формата с алуминиево фолио и я сложете в загрятата фурна за около 30 минути.
След като извадите картофите от фурната внимателно премахнете фолиото. Сложете един лист хартия за печене в тава. Внимателно извадете всички картофени хапки, като ги обръщате наобратно, така че мащерката да бъде отгоре. Ако ви е останала част от сместа с маслото, можете да покриете хапките с нея. След като са вече извадени от формата за кексчета, върнете картофите отново във фурната и я увеличете до 230 С.
След около 15 минути картофите ще са готови – леко препечени, за да бъдат хрупкави. Можете да ги сервирате веднага – топли, или да ги изчакате да се охладят – и в двата случая са удивително вкусни!