Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-вкусният печен чесън!

по статията работи: | 07 декември 2016 Прочитания: 8123
Който ще ви стане любим
Най-вкусният печен чесън!
Източник: Youtube

Харесвате ли вкуса на чесъна? Ако да, то определено трябва да опитате следната идея – печен чесън със зехтин.

 

Подходящ е практически за всичко – може да се маже на филийка, да се добави в дресинг, да се включи към песто, да се стрие и да се овкуси с различни подправки, превръщайки се в апетитен пастет за мазане, зеленчукови сосове, може да замени пресния чесън в някои рецепти, да се слага в супи и запеканки... Наистина има много и все вкусни приложения.

 

Ако имате няколко поизостанали глави стар чесън, то няма какво повече да се чудите – просто го опечете. Само след малко ще ви кажем как точно.

 

Това, естествено, не означава, че не можете да печете и пресни глави (такива, които не са престояли на балкона седмици), те също стават вкусни. Няма начин да прекалите – опечете си колкото глави искате и просто няма начин да не им намерите приложение.

 

Тъй като чесънът трябва да стане напълно мек, това значи, че трябва да се пече поне 45 минути. И все пак времето за достигане на тази степен зависи от сорта и възрастта на самите глави чесън. На 40-та минути можете да проверите и оттам натам просто следете степента на готовност.

 

Пак казваме – трябва да е достатъчно мек, за да може да се маже лесно.

 

Печеният чесън сладни и ще се хареса на всеки, дори на тези, които не са чак такива фенове на чесъна, като цяло.

 

Начин на направа:

 

Обелете всички люспи, които се отделят лесно, но все пак главата чесъна трябва да остане цяла, тоест недейте да белите всяка скилидка отделно.

 

Отрежете върха на главата, за да се покажат самите скилидки.

 

Полейте с няколко лъжици зехтин откъм отрязаната част, поръсете със сол и пипер по желание (или в зависимост дали ще го включвате в друго ястие) и увийте във фолио всяка глава чесън.

 

36562  36559

 

36560  36561

кадри:youtube 

 

Печете директно на решетката на фурната за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 200 С.

 

Печеният чесън може да се сложи в хладилника за 2 седмици, а дори може да се замрази за 3 месеца.

 

А полезните свойства на чесъна, няма смисъл да казваме, всеки ги знае, но нека си припомним едно от нетрадиционните приложения на чесъна

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D