Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-вкусното от Брюксел

по статията работи: | 03 август 2013 Прочитания: 1028
Да се потопим в кулинарната магия на белгийската столица
Най-вкусното от Брюксел
Източник: Thinkstock / Guliver

Белгийската столица е туристически център на гастрономите от цял свят. Шоколад, гофрети, бира... Безумно вкусни и навсякъде около вас!

 

Дори първоначалната ви идея да е била да посетите Брюксел, за да видите Европейския парламент, не може да не отделите част от времето си на кулинарните изкушения в града.

 

За да ви улесни, Peika.bg ви представя кратък кулинарен гид...

 

Шоколад

 

Белгийският шоколад е добре познат в цял свят. Абсолютно невъзможно е да отидете в Брюксел и да не опитате местното прочуто изкушение. Уникалното при белгийския шоколад е, че макар и толкова популярен, в голяма част той все още се прави на ръка.

 

Под формата на бонбони или като напитка – той е неустоим и си струва всяко похарчено евро. Само не прекалявайте, защото ви чакат още много неща за опитване.

 

Гофрети

 

Така и така сме на вълна десерти: не може да подминем белгийските гофрети. Най-разпространени са два вида – брюкселски и лиежки гофрети. От там нататък изборът е ваш – с горски плодове, сладко или течен шоколад. Белгийците ги хапват предимно само със захар.


И някрая не ви остава нищо друго, освен да си оближете пръстите.

 

Бира

 

Тук не става въпрос дали сте почитатели на тази напитка. Отидете ли в Брюксел трябва да пиете бира поне веднъж.

 

Белгийците твърдят, че произвеждат стотици видове бира – светла, тъмна, с плодов вкус, ниско или високоалкохолна. Със сигурност поне една ще ви допадне. Черешовата и шоколадовата бира, например, почти нямат вкус на бира.

 

Освен това може да посетите и музея на бирата, намиращ се на Гран плас, за да разберете повече за историята и производството й.

 

Пържени картофки

 

Звучи ви малко американско? Белгийците твърдят, че именно те са изобретили пържените картофки.

 

Двойно изпържени, с хрупкава коричка – белгийските картофки нямат равни! А и са идеалното мезе за бирата!

 

Миди

 

Брюксел определено не е средиземноморска дестинация, но морските дарове са на почит в града. Белгийците сервират мидите с различни сосове и пържени картофи. Ястието е наречено moule-frites (от френски миди с картофки).

 

Най-доброто място да опитате белгийските миди е някое от малките ресторантчета на Улицата на касапите (Rue de Bouchers) в близост до галерията St. Hubert.


Ако сте се насладили на тази статия, присъединете се към авантюристите от Peika.bg!

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...