Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-влиятелните готвачи в света

по статията работи: | 25 септември 2012 Прочитания: 3565
Тези хора са постигнали едни от най-големите успехи в кулинарната професия
Най-влиятелните готвачи в света
Източник: Thinkstock / Guliver

Апетитът идва с яденето, кулинарните шедьоври – с практиката, а мотивацията за практиката – с опознаването на най-добрите. Поразровихме се, за да разберем кои са имената, които са оставили трайна следа в готварското изкуство през последните години, и тук ще изброим накратко някои от тях. 

 

Няма да правим класация, отличавайки един или друг на лидерската позиция, защото храната преди всичко е въпрос на вкус и лично изживяване, а влиянието може да се измерва както с постигнати професионални успехи и натрупани капитали, така и с лидерство, напътствия и възможността да запалиш някого да прави като теб.  

 

Пиер Ганьер 

 

Световноизвестен французин, създал няколко луксозни ресторанта по света. Първият се намира в Париж, отворен е през 1996 г. и носи неговото име. Освен това заведение, има и други, под различни марки, в Лондон, Токио, Москва, Дубай и др. 

 

„Кухнята не се измерва през призмата на традиции или модерност. В нея трябва да се прочита нежното отношение на готвача.“ Това е мотото, в което вярва Ганьер, като в ресторантите, за които отговаря, държи на вниманието и грижата към клиента. Въобще – пример за френските маниери и деликатност. Докато в кухнята Пиер Ганьер е склонен да експериментира, да смесва несъвместими на пръв поглед съставки, да си играе с вкуса на подправките. 

 

Джулия Чайлд 

 

Името на тази дама е доста добре познато и вероятно продължава да вдъхновява и най-неопитните кулинари да сътворяват чудеса в кухнята. 

 

Илюстрация за импулса, който може да даде личност като нейната, определено са небезизвестните филм и книга „Джулия и Джулия“, а храненето като забавление, а не като страх от храната, е изразената от Чайлд гледна точка, която стои в основата не само на доброто готвене, а и на пълноценния живот. 

 

За Джулия е писано и разказвано много и неспециализираната литература, затова само ще споменем, че постига известността си с участие в дълго излъчвано в САЩ телевизионно шоу. Това предаване оказва голямо влияние върху американските домакини през втората половина на миналия век и им разкрива идеята, че може би не е нужно да се тревожим чак толкова от „вредите“, които може да ни нанесе храната. Стига да се консумира с мярка, на малки порции, с удоволствие. А яйцата, маслото, месото и редица други, отхвърляни от диетолозите продукти, всъщност са полезни и ни правят здрави. 

 

Дейвид Чанг 

 

Чанг умело съчетава корейските и американските похвати в готвенето, притежава няколко ресторанта в Ню Йорк, Торонто, Сидни, за които много трудно човек може да се сдобие с резервация. Забогатял е бързо след старта на кулинарната си кариера, а преди нея... не е имал идея с какво да се занимава. 

 

Като дете участва в престижни голф състезания, а след завършването на колеж не разполага с ясен план за бъдещето си и се пробва в най-различни сфери, включително във финансовия свят. Опитът му там очевидно му е помогнал, тъй като днес той управлява наистина впечатляващо портофолио от заведения, а страстта му си остава кулинарията. Най-известната му марка ресторанти е momofuku, а част от славата ѝ се дължи на напълно поносимите цени. 

 

Като единствен кусур на Чанг може да се спомене, че не си пада по вегетарианските ястия. Не че има нещо против хората, които не ядат месо, просто не обича да готви за тях. 

 

Ален Дюкас 

 

Ален Дюкас е описван като гениален мениджър и откривател на таланти, съвършен готвач, добър издател, преподавател. Името му определено е легенда в кулинарния свят, а и има защо – не всеки може да се похвали с огромна кулинарна империя, развиваща най-разнообразни дейности освен основния – свръхскъпите ресторанти. 

 

Ален започва първите си кулинарни експерименти на 16-годишна възраст и оттогава не спира да вярва, че най-важното при готвенето е качеството и „чистотата“ на основните продукти. Затова и подбира възможно най-скъпите и качествени продукти, на това вероятно се дължат и солените цени в менютата му. 

 

В течение на годините Дюкас се превръща в синоним на френските традиции в кухнята, където акуратността и изяществото са ключови фактори. 

 

Феран Адриа

 

Дълги години отнема на каталунеца Феран Адриа да се сдобие със световна популярност, но чакането си е струвало. Испанският му ресторант El Bulli няколко пъти е бил обявяван за Най-добър ресторант в света. Влюбеният в експериментите и в нестандартното испанец обаче временно затвори заведението през миналата година, за да се посвети на превръщането му в кулинарна лаборатория. 

 

Идеята е да създаде място, което да обединява професионалистите и начинаещите таланти, да обучава, вдъхновява и преоткрива различните начини на приготвяне на храната. Вероятно проучванията на молекулярната кухня, на които Адриа отделя много време, ще бъдат съществена част от начинанието. При всички положения предвиденият старт на кулинарната лаборатория през 2014 г. се очаква с нетърпение в бранша. 

 

Поне до момента Феран Адриа е доказал, че може да създава известна мистичност около бизнеса си, която кара хората да бъдат още по-настоятелни в желанието си да бъдат негови клиенти – преди да бъде затворен, El Bulli се радва на небивал интерес, резервации се правят с месеци предварително, а самият обект функционира ограничено време през годината. 

 

Със сигурност списъкът не е изчерпателен. Това са имената, които към момента са ни впечатлили най-много. Ще продължаваме и занапред да ви представяме всякакви гледни точки, успехи и идеи, свързани с кулинарията. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D