Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-дразнещите сервитьорски грешки

по статията работи: | 11 август 2014 Прочитания: 5168
Които могат да ви развалят вечерта
Най-дразнещите сервитьорски грешки
Източник: Thinkstock/Guliver

Сервитьорите са преките посредници между ръководството на един ресторант и нас – клиентите. Обикновено те са тези, които понасят всички наши капризи и ненужно големи изисквания.

 

Максимата "клиентът винаги е прав" е най-лошото нещо, което те са чували, повярвайте ни. Но след като сме отишли с намерение на похарчим малко повече пари за хубава вечеря, те са тези, които трябва да се погрижат за доброто ни пребиваване в ресторанта.

 

Няма нищо по-дразнещо от кофти сервитьор, който да ви развали вечерта. Не може да не ви се случвало. Има някои основни грешки, които част от това съсловие допускат, а те се коренят в основата на доброто обслужване.

 

Ако сте действащ сервитьор или имате намерение да се развивате в тази професия, прочетете следващите редове, за да не допускате най-дразнещите за клиента грешки в сервирането.

 

Тази професия никак не е елементарна работа, въпреки битуващото мнение, че сервитьори стават най-нискообразованите и нищоумеещи хора.

 

Държите твърде дълго храната на прозореца за издаване от кухнята. Повече от няколко минути (даже са много в някои ситуации) е недопустимо да се задържа поръчката на шуберчето. Рискувате да си навлечете недоволството на клиентите.

 

Носите мобилния си телефон у вас. Никога не го правете, ако не сте убедени, че е напълно изключен от всякакви звуци. Представете си един звънящ и вибриращ джоб в момента, в който обслужвате някой важен клиент... скандално.

 

Игнорирате маса, която не е във вашия район. Това е нещо, което клиентът не знае и не го интересува. Той има право да помоли всеки един сервитьор, когато има нужда от нещо, независимо, че той не е този, който обслужва неговата маса.

 

Забравяте малките детайли. Ако някой ви помоли за малко допълнително сос, значи той наистина го иска. Не забравяйте малките детайли, те са тези, които силно правят впечатление на клиента.

 

Оставяте мръсна посуда на масата. Ако на масата на клиента има огромна купчина с мръсни (празни) чаши, това означава, че се е забавлявал. Но това значи, че и сервитьорът си е прекарал добре вечерта, кръшкайки от задълженията си.

 

Притеснявате се да питате за забравена поръчка. Това няма да ви направи да изглеждате глупави в очите на клиента, а загрижени. За да избегнете подобни ситуации, по-добре записвайте всичко, което ви поръчат клиентите.

 

Използвате стъклена чаша, за да прехвърлите лед от голямата машина за лед в съда, който ще занесете на масата. Ще се счупи в него и ще ви уволнят, най-малко.

 

Паникьосвате се. Ако клиентът види, че не знаете какво решение да вземете, моментално губите доверието му. Не се издавайте, а мислете трезво.

 

Позволявате си да седнете на масата. Да, случва се, не се учудвайте. Това е недопустимо. Освен, ако не се намирате в собствено заведение или в това на някой близък приятел, сервирайки на други свои приятели. В противен случай ще е меко казано странно.

 

Давате неточна информация относно менюто, смятайки, че клиентът няма за запомни. Напротив, това може да ви докара сериозен проблем. Вие все пак сте там, за да се грижите за доброто обслужване на вашите клиенти.

 

Не повтаряте поръчката. Дори и да не ви слушат с внимание, трябва да го направите, във ваша полза е, повярвайте ни.

 

Хващате чашите с пръстите си точно там, откъдето ще пие клиентът (близо до ръба на чашата). Ясно е, че не трябва да го правите, нали?

 

Не познавате менюто достатъчно добре. Трябва да можете да отговорите на всеки въпрос, който ви бъде зададен.

 

Не сервирате първо на дамите и възрастните хора на масата. Това е правило, което не бива да пропускате, прави впечатление.

 

Далеч не държим това да е изчерпателен списък със сервитьорски грешки, но нека поне сме наясно с екзистенц-минимума, за да сме малко по-добри в професията сервитьор.

Рейтинг: 4 / 5 , 314 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!