Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-здравословната и полезна пица

по статията работи: | 19 ноември 2015 Прочитания: 1356
С тиквена основа
Най-здравословната и полезна пица
Източник: Youtube

Не, не ни е омръзнало да ви даваме най-различни рецепти за пици. Защото, каквото и да си говорим, пицата е едно от най-любимите ястия на всички поколения.

 

Кажете ми кое дете не обожава пица?

 

А и ние доста си падаме по нея :) 

 

Затова ви представяме още една разкошна пица, която ще се хареса на всички!

 

Колкото и да обичаме пица, сме наясно, че тя не е най-полезното ядене. Първо, че слагаме в нея всякакви възможни съставки и се получава един мини шок за организма.

 

Второ, доста богата е на въглехидрати. Трето, никога не се ограничаваме до едно парченце.

 

Ето, че ще ви покажем една пица, от която можете да хапвате, колкото си поискате, защото е доста полезна.

 

Какво й е различното ? Блатът е направен от тиква. Тоест в нея няма никакво брашно, което си е 6-тица от тотото - пица без брашно.  

 

От друга страна, за приготвянето на тази пица не се налага да месим, да точим, да чакаме тестото да втасва и т.н. 

 

Сами ще се убедите колко е лесно. И всъщност - супер полезно! Защото вместо да съчетаваме всички видове хранителни вещества, тук имаме само зеленчуци и млечни протеини. И никакви въглехидрати!

 

Хайде да видим сега как се приготвя. 

 

Както казахме, блатът се прави от тиква. Припомнете си колко е полезна тиквата и колко често трябва да я хапваме, за да сме здрави. 

 

Първо започваме с обработката на тиквата. Срежете я на половина и махнете семките. Не изхвърляйте семките, те са ужасно полезни и могат да се ползват за много неща.

 

Сложете в тава, покрита с фолио, намажете леко тиквата с малко мазнина, овкусете със сол и пипер и я поставете с кората нагоре. Сложете и 1 пръст вода. Оставете във фурната за 40 минути на 160 С.

 

Има и още по-лесен начин да направите това. Сложете двете половини в чиния с малко вода, отново с кората на горе и пъхнете в микровълновата за 20 минути. 

 

Докато чакате тиквата, заемете се със соса:

 

- 2 с.л. кокосово олиото

- 1 лук

- 1 скилидка чесън

- 1 ч.л. риган

- 3 домата

- 2 листенца босилек

- черен пипер

 

Загрейте олиото, в него задушете наситнените лук и чесън, добавете и ригана. Разбъркайте и след няколко минути, добавете доматите (обелени и нарязани на кубчета). 

 

Може да замените пресните домати с доматено пюре или домати от буркан. 

 

Оставете соса да се сгъсти. Накрая добавете нарязан пресен босилек. Овкусете с малко черен пипер. Имайте предвид, че сосът не трябва да е много течен, затова гответе, докато се изпари по-голяма част от течността.

 

Връщаме се към блата. Когато тиквата вече е изпечена (вътрешността й трябва да е доста мека), с помощта на лъжица я издълбайте. 

 

В зависимост от сорта на тиквата вътрешността й може да е много влажна или по-суха. При всички случаи най-добре сложете в тензух и изцедете излишната течност.

 

После, при вече изцедената тиква, добавете:

 

- сол, черен пипер

- 1 яйце

- 1.5 с.л. риган

- 1/2 ч.ч. моцарела (или друг вид сирене)

 

Разбъркайте добре всички продукти заедно с тиквата до получаване на своеобразно тесто. 

 

Пригответе си тава, застлана с хартия за печене. Съвсем леко я намазнете с кокосово олио или друга мазнина. Отгоре изсипете "тестото" и оформете блат. То може да не заеме цялата тава, затова го оформете във форма по желание.

 

 

Сложете във фурната на 160 С за 20-тина минути. После с помощта на хартията за печене внимателно я обърнете и запечете за още 10-15 минути.

 

През това време си пригответе:

 

- 1-2 глави червен лук, нарязан на тънки кръгчета

- 200 г къдраво зеле, нарязано на тънко - може да замените със спанак

- 1/2 ч.ч. моцарела (или друго сирене)

 

 35707

 

За да подредите пицата, започнете с доматения сос. Разпределете го внимателно по блата равномерно. После наръсете малко моцарела. Отгоре наредете лука и зелето (или спанака).

 

35710 35708

 

Накрая завършете с останалата моцарелата.

 

35709

 

Сложете във фурната за 3 минути, докато моцарелата се разтопи. И готово - имате най-вкусната, най-здравословната и най-полезната пица. Ако децата ви не хапват зеленчуци, то с тази пица ще наклоните везните в своя полза. Опитайте и ще се уверите колко е вкусна, макар и приготвена с тиква.

 

Ако това предложение ви е харесало, припомнете си и останалите здравословни тиквени алтернативи на любимите ястия. Да, възможно е да ядем всеки ден пържени картофи, хамбургери, пици и спагети и това да ни се отразява изключително добре. Просто трябва да ги приготвяме от тиква :)

 

кадри - youtube.com

Рейтинг: 4 / 5 , 264 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !