Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-мързеливата лютеница!

по статията работи: | 07 септември 2015 Прочитания: 32037 5
Супер вкусна, супер бърза, супер лесна!
Най-мързеливата лютеница!
Източник: Керанка Петкова

Добре, сериозно, има ли някой, който да не обича лютеница?

 

Ние я обожаваме! 

 

Само че обожаваме домашната лютеничка, която по нищо не прилича на купешката. Наистина дума за сравнение изобщо не може да става. 

 

Само домашната лютеница може да се нарече лютеница. Всичко друго е "бошлаф работа".

 

Ако сте имали баба на село, знаете как протича процесът на правене на домашна лютеница. 

 

Първо се белят и мелят доматите. Чушките се пекат и се белят, режат се на парченца. Ако в лютеницата има моркови и патладжани, те също изискват предварителна подготовка. 

 

Следващ етап - всичко това отива в огромен съд, слага се на огън и започва да се бърка, докато свят ни се завие.

 

И въпреки това сме готови на тази жертва само за да се насладим на вкуса на домашната лютеничка. 

 

Само че, когато сме вкъщи, е невъзможно да направим такава лютеница...

 

Припомнете си нашите супер предложения за домашна лютеница

 

Е, не е точно така! Искаме да ви представим най-лесната, най-бързата и най-вкусната рецепта за лютеница, която да си направите в домашни условия.

 

Все още не сме ви казали най-хубавото в тази рецепта. Лютеничката се прави във фурната! Точно така - няма да се налага да висите с часове на котлона, нито да бъркате непрекъснато.

 

И това, ако не е прекрасно...

 

Наистина изобщо не преувеличаваме с хвалбите по тази рецепта. И го казваме от личен опит!

 

Това определено е най-мързеливата рецепта, която може да съществува. Най, ама най-лесната и супер вкусна!!!

 

Преминаваме към нужните продукти. Предварително искаме да уточним, че грамажите не са от толкова голямо значение. Дали ще намалите някои продукти и ще увеличите други, няма значение - направете я по свой вкус.

 

- 3 кг червени чушки (ако обичате зелени, сложете и такива)

- 2 кг домати

- 1 кг патладжан

- 600 г моркови

- 3 глави лук

- 1 глава чесън

 

Пак уточняваме - всички тези количества са ориентировъчни!

 

- 2/3 ч.ч. захар

- 1/3 ч.ч. оцет

- 1/3 ч.ч. червено вино

- 3 с.л. сол

- 1 и 1/4 ч.ч. олио

- 1 и 1/2 връзка магданоз

 

И идва ред на приготвянето на лютеничката. 

 

Ако прецените, можете да обелите доматите. Но всъщност изобщо не е задължително! Просто ги нарежете на едри парчета. 

 

Добре е да ги сложите да се отцедят, така ще съкратите значително времето за готвене. Но и да не го направите, лютеницата ще стане също толкова вкусна.

 

Патладжаните трябва да се посолят и отцедят заради горчилката в тях.

 

Чушките, морковите и доматите просто почистете и нарежете - НА ЕДРИ ПАРЧЕТА. Изобщо не си играйте да дребните, да режете на ситно или да смилате. 

 

Всички зеленчуци трябва да сложите в дълбока тава. Отгоре слагате подправките - оцета, захарта, олиото, виното и солта. 

 33053

Керанка Петкова

 

Тавата покрийте с парче фолио. Но не уплътнявайте добре - целта е да се изпари водата от зеленчуците, така че уплътняването ще попречи. Просто сложете парче отгоре, за да не загарят зеленчуците.

 

Сложете във фурната на максимална температура и печете. Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от фурната ви. 

 

Целта е да се изпари всичката вода от тавата. 10-тина минути преди това, сложете и скилидките чесън. 

 

Когато прецените, че зеленчуците са останали само на мазнина, извадете тавата от фурната. С пасатор пасирайте лютеницата, като отново може да я направите според своя вкус - едро или дребно смляна.

 

За предпочитане е пасаторът ви да не е пластмасов - в противен случай има опасност да се разтопи от горещината. Ако разполагате с пластмасов, просто изчакайте лютеничката да изстине малко.

 

Сега е моментът да добавите и ситно нарязания магданоз. Ако пък не искате той да се усеща в лютеницата, сложете го преди да пасирате. 

 

Когато лютеницата е с желаната от вас консистенция, напълнете я в бурканчета, затворете и варете около 15-тина минути. След това извадете бурканчетата, обърнете ги и лютеничката е готова. 

 

От това количество ще напълните около 7-10 бурканчета в зависимост от големината на бурканите. 

 33051

Керанка Петкова

 

Изобщо не преувеличаваме, че това е най-лесната лютеница. Пробвайте и ще се уверите! А вкусът направо ще ви върне към детството и лютениците на баба като с магическа пръчка...

 

Автор на рецептата за мързелива лютеница Елена Иванова

Рейтинг: 4 / 5 , 280 гласa
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Елена Иванова
26.09.2015 | 15:09
Отговор на коментар #4 от Мартина Николова:
Благодаря Ви! Всичко хубаво и на Вас от lubopitko-bg.com и в частност от мен! Успех! :)
4
Отговор на коментар #3 от Елена Иванова:
Вече можете да видите активен линк в края на статията и името Ви като автор на рецептата. Всичко хубаво от Kulinar.bg :)
3
Елена Иванова
19.09.2015 | 00:52
Благодаря Ви за отговора кулинар.бг! Няма как да не ценя точността и коректността - за жалост вече рядко се срещат. Благодаря и за това, че сте оставили коментара ми - не крия, че съм изненадана. Ще Ви кажа и защо - защото тази рецепта е копирана толкова много пъти и повечето пъти некоректно от всякакви сайтове и блогове, че вече това не ме изненадва. Ето, че с Вас сгреших и моля за извинение за моята предубеденост. Да, рецептата присъства на много места в нета и наистина установяването на авторство е непосилна задача. Все пак коректността изисква посочването на източник. Да не говорим, че все пак голяма част от блоговете и сайтовете се опитват да печелят от информацията, която постват. Трябва да се уважава и труда на тези, които пишат материалите. Та....за снимките нямам претенции, понеже те не са копирани. Текста на рецептата също не е дословно копиран, но все пак е повече от ясно, че е рецептата от сайта, който правя аз, а именно http://lubopitko-bg.com/marzelivalutenica.html. Линк към рецептата има в толкова много кулинарни групи, форуми, блогове и къде ли не, че ми е трудно да ги изброя. Да, рецептата е чудесна и държа да се разпространява, защото това е целта на всеки кулинарен блог, сайт и т.н., но нека да бъде коректно и с действащ линк към първоизточника, който твърдя, че съм аз. Поздрави и много успехи от мен!
2
Елена Иванова
11.09.2015 | 00:51
Че лютеницата е прекрасна - няма спор. Че обаче рецептата е чужда, също няма спор. Е, преразказали сте я със свои думи, но това не променя факта. В тази връзка Ви моля да не си позволявате в бъдеще подобни действия и да посочвате източника и действащ линк към оригинала. Коректността го изисква. Ако не се съобразите с това, то ще сигнализирам където трябва и повярвайте ми, ще има последствия, защото не сте първите, които си го позволяват и които ще понесат последствията за това, което правят. Не приемайте това като заплаха, а като предупреждение и то добронамерено. Ще разберете и какво е да Ви крадат - нещо, което самите Вие правите. За интелектуална собственост и авторско право чували ли сте? Е, този коментар със сигурност няма да се появи на тази страница, но не е и нужно. Надявам се да проявите благоразумие и коректност! С уважение: Автора на тази рецепта (сигурно е, че знаете кой е той)
1
Мария Янкова
10.09.2015 | 16:43
Тази лютеница е страхотна. Аз я направих, но без да слагам оцет и вино. Не ми се рискуваше.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!