Яжте зеленчуци и плодове! Колкото повече, толкова по-добре! Колкото по-цветна чинията, толкова повече ползи за здравето...
Наистина вече си научихме урока и предните няколко фрази ни станаха мото в живота. Но, като с повечето неща, и при тях има йерархия, образно казано. Някои видове плодове и зеленчуци са по-полезни от други.
Наличието на скорбяла е признакът, по който ще ги разграничим днес.
Дългогодишно наблюдение на хранителните навици на внушителен брой хора дава следните резултати – хапването на по-голямо количество плодове, както и зеленчуци без скорбяла в състава си помагат за отслабването в дългосрочен план.
А знаем, че дългосрочните резултати са далеч по-качествени от краткотрайните няколко килограма, които почти задължително ще си върнем.
Така че трябва да включим в храната си зеленчуци с много фибри, нисък гликемичен индекс и никаква скорбяла – брюкселско зеле, броколи, карфиол, къдраво зеле, бяло зеле, зеленолистни зеленчуци.
youtube.com
photl.com
Тиквите и кореноплодните зеленчуци са с висок гликемичен индекс и съдържат скорбяла, особено морковите и пащърнака. Именно през зимните месеци е добре да го имаме предвид и да не прекаляваме с тези зеленчуци, което не е трудно, тъй като зимните гозби почти винаги съдържат поне един от тези зеленчуци. Което лесно води до пренасищане на организма и напълняване съответно.
Зеленчуците с повече нишесте – картофи, царевица и грах, или по-скоро редовната им консумация, водят до напълняване неусетно, но сигурно.
Камелия Маринова
Не казваме, че трябва да се откажем от тях, тъй като и веществата в състава им са ни нужни, просто не трябва това да са основните видове зеленчуци, които консумираме.
Що се отнася до плодовете – то е установено, че хапването на повече плодове като цяло води до по-скорошно отслабване.