Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-популярното пандишпаново руло с пълнеж в света

по статията работи: | 11 юни 2014 Прочитания: 10822 2
Откъде идва и как точно се приготвя
Най-популярното пандишпаново руло с пълнеж в света
Източник: Thinkstock/Guliver

Всички знаем колко е вкусно пандишпановото руло с пължен. Но знаете ли, че се казва Swiss roll (швейцарско руло)?

 

И все пак за тези, които не са наясно какво точно предствлява, това е тънък слой пандишпаново тесто, направено от брашно, яйца и захар. След като се изпече в тънка тава за печене, се маже със сладко или какъвти пълнеж поискаме (шоколад, сметана, плодове и др.).

 

Всъщност терминът швейцарско руло не е точно изяснен. Сладкишът произлиза от централна Европа, но не от Швейцария, въпреки името, което носи. Предполага се, че е измислено някъде през 19 век.

 

Сладкишът е толкова популярен, само се убедете – приготвя се в Хонг Конг, Латинска Америка, Индия, Япония, Индонезия, Филипини, Великобритания и почти навсякъде в Европа.

 

Този тип рула са налични почти във всеки хранителен магазин.

 

В Япония, например, наричат тази торта roll cake, което е може би най-коректно, имейки предвид подвеждащото име, което се води за оригинално.


Това може би е най-лесният сладкиш, с който дори едно дете може да се справи. Трябва само да изпечете лесния блат, а след това да изберете пълнежа. А той може да е всякакъв, наистина.


Можете да сложите сладко от каквото си поискате, но е добре да се използва такова без цели плодове, тъй като може да изпаднат отстрани.


Шоколад – бял, черен, млечен, можете да стопите готов шоколад с лешници и на го намажете на пандишпана, или да смесите течен шоколад с любимите си ядки и отново на "напълните" сладкиша с него.

 

Ако предпочитате бита сладкарска сметана, сложете нея, смесена със ситно нарязани плодове – ягоди, малини, боровинки.

 

В Малайзия, например, използват и сладки картофи за пълнежа, стига да не ви претеснява комбинацията на картофи и тесто.

 

Картофите влизат в направата на сладкиша и по друг на начин във Финландия и Швеция. Използва се картофено брашно на мястото на традиционното пшеничното.

 

Вариантите са наистина много, а това е и един от най-бързите сладкиши за направа, в моментите, когато са ви изненадали няколко приятелки, а нямате какво да поднесете с кафето.

 

Вижте и клипчето, което да ви помогне да се научите да си приготвяте пандишпаново руло с пълнеж.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Vqra Petrova
11.06.2014 | 16:49
ще изпробвам рецептата
1
Ralica Hristova
11.06.2014 | 16:42
има си тънкости в приготвянето на рулото
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...