Всички знаем колко е вкусно пандишпановото руло с пължен. Но знаете ли, че се казва Swiss roll (швейцарско руло)?
И все пак за тези, които не са наясно какво точно предствлява, това е тънък слой пандишпаново тесто, направено от брашно, яйца и захар. След като се изпече в тънка тава за печене, се маже със сладко или какъвти пълнеж поискаме (шоколад, сметана, плодове и др.).
Всъщност терминът швейцарско руло не е точно изяснен. Сладкишът произлиза от централна Европа, но не от Швейцария, въпреки името, което носи. Предполага се, че е измислено някъде през 19 век.
Сладкишът е толкова популярен, само се убедете – приготвя се в Хонг Конг, Латинска Америка, Индия, Япония, Индонезия, Филипини, Великобритания и почти навсякъде в Европа.
Този тип рула са налични почти във всеки хранителен магазин.
В Япония, например, наричат тази торта roll cake, което е може би най-коректно, имейки предвид подвеждащото име, което се води за оригинално.
Това може би е най-лесният сладкиш, с който дори едно дете може да се справи. Трябва само да изпечете лесния блат, а след това да изберете пълнежа. А той може да е всякакъв, наистина.
Можете да сложите сладко от каквото си поискате, но е добре да се използва такова без цели плодове, тъй като може да изпаднат отстрани.
Шоколад – бял, черен, млечен, можете да стопите готов шоколад с лешници и на го намажете на пандишпана, или да смесите течен шоколад с любимите си ядки и отново на "напълните" сладкиша с него.
Ако предпочитате бита сладкарска сметана, сложете нея, смесена със ситно нарязани плодове – ягоди, малини, боровинки.
В Малайзия, например, използват и сладки картофи за пълнежа, стига да не ви претеснява комбинацията на картофи и тесто.
Картофите влизат в направата на сладкиша и по друг на начин във Финландия и Швеция. Използва се картофено брашно на мястото на традиционното пшеничното.
Вариантите са наистина много, а това е и един от най-бързите сладкиши за направа, в моментите, когато са ви изненадали няколко приятелки, а нямате какво да поднесете с кафето.
Вижте и клипчето, което да ви помогне да се научите да си приготвяте пандишпаново руло с пълнеж.