Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-скъпият стек в света

по статията работи: | 26 декември 2012 Прочитания: 11018
...идва от Япония
Най-скъпият стек в света
Източник: Photl

Около говеждото месо, всъщност и около телешкото, може да се говори много. Като начало, това са едни от най-предпочитаните от шеф-готвачите навсякъде по света меса.

 

Първо да отговорим на въпроса, каква е разликата между двете. Телешкото "идва" от млади говеда, до 12-месечна възраст. Месото с възраст между 12 и 24 месеца вече се счита за т.нар. "beef". Това, което закупувате от масовите магазини, много рядко отговаря на тези условия, така че измами - много.

 

В тази връзка ще ви разкажем за считаното за най-качественото говеждо месо в света, чиято цена със сигурност издава достатъчно.  Много често, за да не натоварваме портмонето си, натоварваме организмите си, с продукти с не особено ясен произход.

 

С това месо, по думите на различни професионалисти, никога няма да сбъркаме.
Вероятно сте чували за "кобе бийф", от което се прави най-скъпият стек в света. Всъщност цените в ресторантите (да кажем 100 щатски долара за една порция) далеч не са толкова преувеличени, колкото си мислим, стане ли въпрос за истински стек.

 

Въпросното говеждо ни отнася в Япония, където се отглежда селектираната порода Wagyu. Около отглеждането на добитъка има много мистицизъм, но всъщност никой не може с точност да отговори, защо това месо е най-вкусно. Правени са редица опити от животновъди за "адаптиране" на отглеждането в други страни, но резултатът никога не е съвсем същият. Въпреки че и в България може да откриете добро кобе.

 

 Снимка: Милена Димитрова/Chivas Gourmet Salon 2012

 

Какво го отличава от останалите? Породата Wagyu е генетично предразположена към образуване на интензивна мраморираност (или прошареност), едно от най-важните качества на хубавото месо. Освен това, тя е съставена предимно от мононенаситени мазнини.  Не настръхвайте, всъщност вкусният стек трябва да е доста сочен. Много готвачи дори биха прибавили "тлъстичко", ако стекът е прекалено сух. Е, с червеното месо не бива да се прекалява, колкото и качествено да е.

 


И накрая да отбележим, че, за разлика от рибата, която се консумира прясна, за телешкото и говеждото е важно т.нар. "узряване" , което се случва до 30-тина дни. Съвсем прясното месо е доста жилаво.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Еха, чудна идея за закуска
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...