Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-чаровният британски готвач

по статията работи: | 21 януари 2013 Прочитания: 1068
Научете повече за талантливия Джейми Оливър
Най-чаровният британски готвач
Източник: FoodNetwork.com

Обявен за готвач № 1 на всички времена във Великобритания, Джейми Оливър започва да готви на осем години в ресторанта на родителите си „Крикитърс“ в Клейвъринг, Есекс. Тъй като училището не му върви, той напуска, за да се занимава по-сериозно с кулинария.


След завършване на готварска школа, Джейми започва работа в прочутия лондонски ресторант „Нийл Стрийт“, а след това в „Ривър Кафе“, където е забелязан от екипа на телевизионна продукция. Именно тогава е поставено началото на кариерата на Оливър в телевизията, което води и до написването на кулинарните книги.

 

Първата телевизионна поредица, която той води, се казва „Голият готвач“ и има за цел да разкрие тайните на добрата храна. Шоуто е отличено с няколко награди, а Джейми печели симпатиите на зрителите с вродения си чар и непринуденост.

 

Последвалите няколко успешни кулинарни програми и съпътстващите ги книги, превърнали се в тотални бестселъри, са постижения, с които биха се задоволили повечето готвачи. Но не и Джейми Оливър. Към края на 2001 г. той поема огромно предизвикателство. В желанието си да даде своя принос за развитието на кулинарната индустрия, Джейми решава да открие ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора.

 

Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация „Джейми Оливър“.

 

Три години по-късно Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания.


Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират. Джейми организира национална кампания „Храни ме по-добре“ и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата.



Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната в училищните столове във Великобритания и да се повиши квалификацията на работещите там. За обществената си дейност Джейми печели не само редица престижни отличия, но и любовта на нацията, като един английски ежедневник го нарича „любимецът на народа“.


За съжаление, инициативата му да внесе подобни подобрения в американските училища удря на камък. Американците приемат враждебно опитите му да въведе здравословните храни в училищните столове, но риалити програмата, заснета по време на гостуването на британския готвач в САЩ, се радва на огромен зрителски интерес и печели награда „Еми“.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !