Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-щастливите тревопасни красавици са в Швейцария

по статията работи: | 11 април 2013 Прочитания: 1643 3
Всяко лято ги очаква дори специална ваканция!
Най-щастливите тревопасни красавици са в Швейцария
Източник: swiss-image.ch

Разходка в околностите на швейцарските селца винаги те кара да се чувстваш като дете. С широко отворени очи, в търсене на алпийски поляни, хижи с остри покриви, крави с тежки звънци на врата, или пък на някоя удобна пейка, върху която да седнеш и да им се любуваш.

 

Като че ли най-много се оглеждаме именно за симпатичните крави, заради всичко, което сме виждали по рекламите и картичките. Как пасат по ливадите с маргаритки, глухарчета и детелини. Местните фермери казват, че това е идеалната комбинация от растения за млякото на кравите.

 

С настъпването на лятото в средата на юни фермерите слагат на животните си огромни тежки звънци и 500 000 швейцарски крави биват подкарани към високите алпийски пасища. В миналото размерът на чана е показвал колко заможен е собственикът – колкото по-голям и тежък, толкова по-добре. Днес цената на един чан може да достигне до 1000 евро, а някои са толкова изящни, със завъртулки и благородни метали, че е възможно да са по-скъпи от приносителя си.

 

Може би предполагате, но вече със сигурност ще знаете, че швейцарските крави живеят в невиждан за събратята си от други държави лукс. Нови и спретнати обори, скъпи чанове на врата... А едно от най-важните неща са имената. Сред най-популярните имена за крави са Бела, Диана, Тина, Нина, Петра, а много често кръщават новородените на Мис Швейцария за съответната година. Истинска чест - само не се знае дали за кравите или за Мис Швейцария.

 

 10249

 Снимка: swiss-image.ch


Стадото прекарва във високопланинското стопанство около 100 дни, като всеки ден наемни работници (обикновено хипита, студенти и хора от града, които искат да прекарат лятото сред природата) стават в 5 часа, за да издоят животните и да ги изведат на паша. Лятото всичкото мляко се прави на алпийско сирене и кашкавал, защото е трудно да се сваля долу до пазарите. Непременно си вземете от това сирене.

 

Интересно е, че във всяко лятно стопанство живеят и няколко прасета (които обикновено не участват в рекламните туристически плакати), които изяждат останалата от сиренето суроватка. Така нищо не се губи и нищо не се хвърля.

 

Краят на лятото в Швейцария може да е внезапен. Ако предусетят наближаващ сняг, понякога фермерите свалят стадата си в ниските части по-рано. Така през септември може да се случи да се возите в лифт заедно с фермер... и неговата крава. 

 

Пеш, с колело или с живописно виещия се влак Бернина Експрес, лятна Швейцария непременно ще ви срещне със своите крави.

 

Още снимки на тревопасните красавици ви очакват тук.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
poli asenova
19.04.2013 | 09:20
Ходила съм там, Природата им е прекрасна и добре поддържана.
2
Kremena Peteva
12.04.2013 | 16:23
изглежда страхотно
1
Violeta
12.04.2013 | 10:21
Прекрасно е там,много искам да отида!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...