Да си похапваме понички обикновено обвързваме с чувство на вина. Това е така, защото, когато си ги купуваме от магазина, те са или много мазни или пък пълни с вредни пълнежи и глазури.
Друго си е обаче, ако си направим поничките у дома. Да, пържат се. Но съставките са далеч по-добри и със сигурност знаем какво слагаме в устата си.
Така или иначе си похапваме пържено вкъщи. Защо да не си угодим и с пухкави и ароматни домашни понички с ягодов пълнеж.
Не са бързи за приготвяне, поради времето, нужно за втасване, но резултатът си заслужава на сто процента. А самата техника не е никак сложна.
Веднъж приготвили тези понички, няма да спрете да го правите и занапред. А и няма да можете – всички ще ви молят отново и отново за още една порция от вкусните тестени изкушения.
Необходими продукти:
За тестото:
5 ч.ч. брашно
7 г суха мая
1/3 ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. мляко, затоплено
¼ ч.ч. разтопено масло
¼ ч.ч. разтопена мас
2 яйца
¾ ч.л. сол
За пълнежа и украсата:
1 буркан сладко от ягоди
200 г захар
Начин на приготвяне:
В малка купа сложете затопленото на около 40 градуса мляко и в него разтворете маята с 1 ч.л. захар. Оставете маята да се активира за около 5 минути. Трябва да се получи пяна.
В голяма купа разбийте захарта, яйцата, солта и разтопените масло и мас.
Добавете сместа с маята, след което и брашното. Замесете меко тесто. Може да използвате и робот за по-добър резултат.
Сложете тестото в намазнена купа, покрийте го и го оставете на топло за 2-3 часа, за да втаса.
Когато размерът на тестото стане двоен, го изкарайте от купата и го разточете върху набрашнен плот.
С помощта на форма за сладки, или каквато имате кръгла форма за изрязване, изрежете понички.
Поставете ги в тава, върху набрашнена хартия за печене.
Покрийте ги и ги оставете за половин час, за да втасат отново. Размерът им трябва да стане двоен.
Загрейте на котлона тенджера с олио. Ще познаете, че градусите са точни, ако топнете края на дървена лъжица в мазнината и около нея се появят малки балончета.
Изпържете поничките в олиото, около 3 минути от всяка страна. Цветът им трябва да бъде златист.
Когато ги вадите, се уверете, че ще премахнете излишната мазнина, като ги слагате върху хартия например.
Още докато са топли, оваляйте поничките в захар.
Напълнете пош/шприц със сладко от ягоди. Направете малка дупка във всяка поничка и ги напълнете със сладкото.
Надникнете и във видеото, което ще ви даде още по-добри насоки как да си приготвите поничките.