Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направете си най-уникалните домашни понички!

по статията работи: | 30 юли 2014 Прочитания: 4047 2
По-пухкави и по-вкусни от тези в магазина!
Направете си най-уникалните домашни понички!
Източник: Photl

Да си похапваме понички обикновено обвързваме с чувство на вина. Това е така, защото, когато си ги купуваме от магазина, те са или много мазни или пък пълни с вредни пълнежи и глазури.

 

Друго си е обаче, ако си направим поничките у дома. Да, пържат се. Но съставките са далеч по-добри и със сигурност знаем какво слагаме в устата си.

 

Така или иначе си похапваме пържено вкъщи. Защо да не си угодим и с пухкави и ароматни домашни понички с ягодов пълнеж.

 

Не са бързи за приготвяне, поради времето, нужно за втасване, но резултатът си заслужава на сто процента. А самата техника не е никак сложна.

 

Веднъж приготвили тези понички, няма да спрете да го правите и занапред. А и няма да можете – всички ще ви молят отново и отново за още една порция от вкусните тестени изкушения.

 

Необходими продукти:

 

За тестото:

 

5 ч.ч. брашно

7 г суха мая

1/3 ч.ч. захар

1 ½ ч.ч. мляко, затоплено

¼ ч.ч. разтопено масло

¼ ч.ч. разтопена мас

2 яйца

¾ ч.л. сол

 

За пълнежа и украсата:

 

1 буркан сладко от ягоди

200 г захар

 

Начин на приготвяне:

 

В малка купа сложете затопленото на около 40 градуса мляко и в него разтворете маята с 1 ч.л. захар. Оставете маята да се активира за около 5 минути. Трябва да се получи пяна.

 

В голяма купа разбийте захарта, яйцата, солта и разтопените масло и мас.

 

Добавете сместа с маята, след което и брашното. Замесете меко тесто. Може да използвате и робот за по-добър резултат.

 

Сложете тестото в намазнена купа, покрийте го и го оставете на топло за 2-3 часа, за да втаса.

 

Когато размерът на тестото стане двоен, го изкарайте от купата и го разточете върху набрашнен плот.

 

С помощта на форма за сладки, или каквато имате кръгла форма за изрязване, изрежете понички.

 

Поставете ги в тава, върху набрашнена хартия за печене.

 

Покрийте ги и ги оставете за половин час, за да втасат отново. Размерът им трябва да стане двоен.

 

Загрейте на котлона тенджера с олио. Ще познаете, че градусите са точни, ако топнете края на дървена лъжица в мазнината и около нея се появят малки балончета.

 

Изпържете поничките в олиото, около 3 минути от всяка страна. Цветът им трябва да бъде златист.

 

Когато ги вадите, се уверете, че ще премахнете излишната мазнина, като ги слагате върху хартия например.

 

Още докато са топли, оваляйте поничките в захар.

 

Напълнете пош/шприц със сладко от ягоди. Направете малка дупка във всяка поничка и ги напълнете със сладкото.

 

Надникнете и във видеото, което ще ви даде още по-добри насоки как да си приготвите поничките.

Рейтинг: 4 / 5 , 231 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Emnuella
30.07.2014 | 19:57
Добринка,в рецептата има споменати 2бр.яйца. :)
1
Emnuella
30.07.2014 | 19:56
МНого са калорични,но пък са адски вкусни!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...