Бадемовата паста е продукт, който се използва в направата на най-различни десерти и печива в много национални кухни. Използва се широко в Скандинавия.
В Швеция например се използва в приготвянето на бисквити и мъфини, както и като пълнеж в традиционни за пролетта тестени изделия, познати като semla.
Бадемовата паста се приготвя бързо и лесно в домашни условия. Ще са ви необходими хубави бадеми, възможно най-пресни.
Необходими продукти:
250 грама захар
¼ ч.ч. мед
100 грама вода
500 грама бланширани цели бадеми
¼ ч.ч. масло (около 50 грама)
Начин на приготвяне:
В тиган смесете захарта, меда и водата и оставете да кипне хубаво. Поставете бадемите в кухненски робот и смелете на едри парчета. Махнете врящата смес от котлона и я излейте върху бадемите. Блендирайте до гладка смес. Може да отнеме повече от 10 минути, в зависимост от мощността на робота.
Ако сместа се окаже много гъста и роботът се затруднява, можете да добавите малко сироп от вишна към нея (около 50 грама).
Сиропът се добавя внимателно и постепенно, а когато роботът заработи нормално, спрете с блендирането. Имайте предвид, че качеството на бадемовата паста зависи от консистенцията й.
Готовият продукт увийте с прозрачно фолио и изчакайте да изстине. Когато сте готови да използвате пастата, прибавете към нея маслото. То ще я направи по-гладка и не толкова лепкава.
Ако сте готови да експериментирате, предлагаме ви ето тази рецепта за кроасани с шоколад и бадемова паста.