Както знаете, горчицата е подправка, която се прави от семената на синапа. В общи линии, смлените или цели семена се смесват с вода, сол, лимонов сок или друга течност, понякога се овкусяват с други подправки.
Получава се паста, която е светло жълта или тъмно кафява. Поднася се с меса, сирена, сандвичи, салати, хот дог. Използва се широко из целия свят и вероятно е най-известният сос, след кетчупа и майонезата, или редом с тях.
Как точно да си приготвите горчица у дома? (Тъй като тази в пластмасовата бутилка от магазина със сигурност не би задоволила сетивата на истинския любител на горчицата).
За помощ се обръщаме към Дейвид Лебовиц, който, от своя страна, се е вдъхновил от интерпретацията за горчица в книгата The Art of Living According to Joe Beef: A Cookbook of Sorts (Изкуството на живота според Джо Бийф: Нещо като готварска книга).
Дейвид е използвал бели (или жълти) синапени семена, тъй като тъмните са с доста по-наситен вкус.
Необходими продукти:
1/3 ч.ч. (55 г) синапено семе
1/3 (80 мл) винен оцет светъл
13 (80 мл) бяло вино сухо (може и вода)
1 ч.л. кленов сироп
1 ч.л. куркума
стабилна щипка кайен (лют червен пипер)
по избор, 1-2 ч.л. хрян
при необходимост, 2-3 с.л. топла вода
Приготвяне:
Смесете всички съставки, без хряна (ако решите да използвате), в купа от неръждаема стомана. Покрийте и оставете да преседи така 2-3 дни, през които можете да участвате в Бурканиада, например.
След изтичането им, прехвърлете съставките в блендер и пюрирайте, докато стане възможно най-гладко.
Добавете супените лъжици вода, ако ви се струва прекалено гъста. Сега е моментът да добавите и хряна, ако сте го включили в рецептата, и да блендирате отново.
Voilà! Имате си домашна горчица, която можете да съхранявате до 6 месеца в хладилник. Най-добре да я използвате в рамките на 1 месец.