Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Горчица

по статията работи: | 02 октомври 2013 Прочитания: 13399 3
Защото е по-хубава от тази в магазина :)
Направи си сам: Горчица
Източник: Thinkstock / Guliver

Както знаете, горчицата е подправка, която се прави от семената на синапа. В общи линии, смлените или цели семена се смесват с вода, сол, лимонов сок или друга течност, понякога се овкусяват с други подправки.

 

Получава се паста, която е светло жълта или тъмно кафява. Поднася се с меса, сирена, сандвичи, салати, хот дог. Използва се широко из целия свят и вероятно е най-известният сос, след кетчупа и майонезата, или редом с тях.

 

Как точно да си приготвите горчица у дома? (Тъй като тази в пластмасовата бутилка от магазина със сигурност не би задоволила сетивата на истинския любител на горчицата).

 

За помощ се обръщаме към Дейвид Лебовиц, който, от своя страна, се е вдъхновил от интерпретацията за горчица в книгата The Art of Living According to Joe Beef: A Cookbook of Sorts (Изкуството на живота според Джо Бийф: Нещо като готварска книга).

 

Дейвид е използвал бели (или жълти) синапени семена, тъй като тъмните са с доста по-наситен вкус.

 

Необходими продукти:

 

1/3 ч.ч. (55 г) синапено семе

 

1/3 (80 мл) винен оцет светъл

 

13 (80 мл) бяло вино сухо (може и вода)

 

1 ч.л. кленов сироп

 

1 ч.л. куркума

 

стабилна щипка кайен (лют червен пипер)

 

по избор, 1-2 ч.л. хрян

 

при необходимост, 2-3 с.л. топла вода

 

Приготвяне:

 

Смесете всички съставки, без хряна (ако решите да използвате), в купа от неръждаема стомана. Покрийте и оставете да преседи така 2-3 дни, през които можете да участвате в Бурканиада, например.

 

След изтичането им, прехвърлете съставките в блендер и пюрирайте, докато стане възможно най-гладко.

 

Добавете супените лъжици вода, ако ви се струва прекалено гъста. Сега е моментът да добавите и хряна, ако сте го включили в рецептата, и да блендирате отново.

 

Voilà! Имате си домашна горчица, която можете да съхранявате до 6 месеца в хладилник. Най-добре да я използвате в рамките на 1 месец.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Danaq Mihaylova
03.10.2013 | 10:09
Задължително ще пробвам .
2
Николай Иванов
02.10.2013 | 18:19
Не ми идва на ум от къде да се сдобия с кленов сироп?
1
ана
02.10.2013 | 16:16
Ще е много вкусно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...