Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Домашна майонеза

по статията работи: | 16 януари 2014 Прочитания: 16463 3
Така ще сте сигурни в състава на майонезата
Направи си сам: Домашна майонеза
Източник: Thinkstock/ Guliver

Забелязваме, че поредицата Направи си сам предизвиква голям интерес и се надяваме да ви е полезна.

 

Тази тенденция не ни учудва, тъй като няма по-хубаво от вкусна, домашно приготвена храна.

 

Днес пък ви предлагаме да си направите домашна майонеза - така ще контролирате съставките и тяхното количество според вкуса ви.

 

По този начин никога няма да се чудите дали да вярвате на етикета и да се съмнявате дали няма нещо, което производителят да е скрил от вас.

 

Ето я и нашата рецепта за домашна майонеза


Необходими продукти: 

 

3 жълтъка

 

2 с.л. ябълков оцет

 

2 с.л. лимонов сок (може да използвате и сок от лайм)

 

2 с.л. вода

 

1 чаена лъжичка сол

 

1 ½ чаши растително олио (зехтин екстра върджин, царевично олио, олио от гроздови семки или каквото предпочитате)

 

*Ако желаете да увеличите дозата, имайте предвид, че на 1 жълтък се пада по 1/2 чаша олио

 

Продукти за овкусяване на майонезата:

 

1 чаена лъжичка горчица

 

1 щипка кайен пипер

 

Начин на приготвяне: 

 

Уверете се, че всички продукти са със стайна температура.

 

Сложете жълтъците в голяма купа. Сложете оцета, лимоновия сок и водата.

 

* По желание загрейте сместа на котлона на водна баня до 65 С. това ще отнеме около 1 минута. Разбърквайте постоянно сместа и внимавайте температурата да остане непроменена. Много хора предпочитат да прескочат тази стъпка, тъй като майонезата ще се получи и без нея. Но тя значително намалява риска от салмонела, който се крие в консумирането на сурови яйца.

 

Махнете сместа от котлона и оставете да се охлади на стайна температура.

 

След това сложете горчицата и лютия пипер (ако решите да ги използвате).

 

Разбийте сместа с електрически миксер много добре. След това много бавно, лъжица по лъжица добавете, добавете и олиото.

 

* Ако имате статичен миксер, слагайте много бавно, почти на капки олиото, докато през цялото време майонезата се разбива. Ако разполагате с ръчен миксер, може би е добре да има някой, който да налива вместо вас олиото на много тънка струя. 

 

Разбийте домашната майонеза до желаната консистенция. 


* Ако случайно придобие вид и гъстота като на супа, дайте й малко време да "почине”. Ако след това олиото и жълтъците са се отделили, това означава, че се е пресякла.

 

Съхранявайте майонезата в хладилника не повече от 3 дни, тъй като съдържа сурови яйца и не е препоръчително да рискувате.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Отговор на коментар #2 от Gergana Nikolova:
И аз я правя така.По лесно и по бързо.
2
Gergana Nikolova
20.03.2015 | 15:40
Ще си позволя да ви предложа рецепта за домашна майонеза, която става буквално за секунди и никога не се пресича. Едно цяло яйце и около 300 мл олио се слагат във висок съд. Добавяте малко сол оцет или сок от лимон. Пускате пасатора - с друг уред нестава - и след няколко секунди имате чудесна майонеза. Доовкусявяте по желание. От години си я правя така.
1
Няма нищо по хубаво от домашно приготвеното! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!