Всички знаем, че е по-добре да си хапнем сурови ядки, без наличието на сол, така ще бъдат напълно полезни за нас. Но не винаги успяваме да устоим на изкушението.
Не стигат тези със сол, ами кулинарията е измислила и такива със захар, за да може изкушението да е пълно за клетите "зависими" от сладкото.
Ако и вие сте верни почитатели на сладката страна на живота, то тогава опитайте да си приготвите карамелизирани ядки у дома по следната рецепта. Необходими са ви:
3 чаши сурови ядки
1/2 чаша кафява захар
¼ чаша царевичен сироп, ако не разполагате с такъв може да ползвате меласа, кленов сироп или мед
4 супени лъжици масло, нарязано на парчета
¼ лъжичка сол
¼ лъжичка сода
¼ лъжичка екстракт ванилия
Начинът на приготовление е следният: Разпределете ядките в тава и оставете настрана за малко. Загрейте фурната на 250 С.
Смесете кафявата захар, царевичния сироп, маслото и солта в тиган за сос. Пуснете котлона на средна температура. Бъркайте, докато захарта се смеси и оставете да заври. Оставете сместа да ври за около 4 минути, без да я бъркате. Когато изтече това време, махнете тигана веднага от котлона, добавете ванилията и содата и разбъркайте енергично.
Почти светкавично изсипете сместа върху ядките и разбъркайте, така, че всяка една да се покрие добре със сладкия сос.
Печете карамелизираните ядки за около 40 минути, като разбърквате на всеки 10 минути.
Извадете ядките и ги разпределете върху дъното на тава за печене, покрита с фолио. Оставете така ядките да изстинат, достигайки стайна температура. След това ги разчупете, защото ще има и такива, които са се слепнали при печенето.
Така приготвените ядки могат да се съхраняват в добре затворен съд или найлонова торбичка с цип, който да ги предпазва от действието на въздуха.
С тази лесна рецепта винаги можете да си приготвите домашни карамелизирани ядки, които да си хапвате пред телевизора, за десерт след вкусен пикник в парка, в зоологическата градина или където ви се прииска.
Ядките стават много добро попълнение на домашни бисквити с шоколадови пърченца, плънка на браунис и други сладкиши.