Кетчупът е едно от най-вкусните състояния на онези продълговати доматчета с дебела люспа, които се продават по 60 ст. на Женския пазар. Освен това е любимото допълнение към картофки и всякакви произведения от кайма.
Вкъщи често ме карат да купувам кетчуп и аз купувам, въпреки че не ми се струва особено умно да плащам за вода, нишесте, малко боя и цял ред, започващ с буквата Е.
Но доматчетата на пазара ми нашепнаха, че от тях би станал превъзходен кетчуп, така че взех 1 кило да пробвам.
За 4 малки бурканчета кетчуп
- 1 кг. месести продълговати доматчета, така наречените домати тип "Рома"
- няколко зърна бахар
- 2-3 бр. карамфилчета
- 1-2 броя дафинов лист
- 1 ч.л. чубрица (пълна)
- 1 ч.л. сол (непълна)
- 2-3 с.л. захар
Начин на приготвяне
Доматчетата се нарязват на половинки или четвъртинки и се слагат на котлона в тенджера с незалепващо дъно, заедно с ароматните подправки, докато водата се изпари.
Когато това стане, бахарът, дафиновият лист и карамфилчетата се изваждат или поне тези от тях, които успеете да намерите. Всичко се пасира добре и се добавят захар и сол на вкус.
Въпреки пасирането, остават малко фини люспи, така че ако искате съвсем гладка консистенция, прекарайте сместа през сито, после пресипете кетчупа в бурканчета и стерилизирайте за 10 минути.
Полученият продукт е с чудесна гъстота, няма никаква нужда да се добавя нишесте.
Разбира се, различава се от купения кетчуп, защото все пак сме ползвали домати за направата му и това се усеща във вкуса.
Начините на употреба са неограничени - поднесен в чашка, заедно с пържени картофки или върху принцесите и омлета за закуска. Най-хубавото е, че от него може да давате на децата, колкото поискат, без да се притеснявате, че ще им се повредят панкреасчетата.
Последвайте Радослава - http://petitfoura.blogspot.com/