Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Тофу

по статията работи: | 17 юли 2013 Прочитания: 4473 7
Още истории от кухнята на Радослава Янева
Направи си сам: Тофу
Източник: Радослава Янева/http://petitfoura.blogspot.com

Пазарувах си в един китайски магазин и ненадейно в кошницата ми се оказа един пакет със соя.

 

Не че често готвя соя, не че имам дори бегла представа как се готви соя, просто обичам да си взимам неща от рафтовете (и после да се чудя за какво са ми).


Стореното сторено, но все пак нещо трябва да се направи с тази соя.

 

И така идеята да се сдобия с домашно тофу започна да ми се вижда най-приемлива от всички възможности, които бяха общо две - тофу или да я сваря и добавям в разни салати и супи.



За 460 грама соево сирене ще трябват:

 

500 гр. соя (аз взех зелена, после разбрах, че жълтата се ползва за сирене)

 

1 лимон

 

1 ч.л. морска сол

 

3-4 литра вода

 

Не е зле от 500 гр. изходен продукт да получиш пак толкова краен, така че да си направим сами соево сирене не е толкова неблагодарна работа. 

 

Соята се накисва във вода за през нощта. На сутринта се измива и се пасира на гладка каша. Прехвърля се в голяма тенджера (4 литра) и се долива с вода почти до горе, слага се на огъня.

 
 
Като вземе да се надига пяната, се долива малко студена вода, това се прави още 2 пъти. Когато пяната тръгне да се надига за четвърти път, тенджерата се снема от огъня и се прецежда.
 
 
От прецедената течност, която хората са нарекли соево мляко, се прави соевото сирене. Соевото мляко се връща на котлона, който вече е изключен, но все още топъл, и се пресича със сока от един лимон и 1 ч.л. морска сол.
 
 
Получават се парцалчета и бистра водица. Всичко се излива в тензух, притиска се с нещо тежко за около час и соевото сирене е готово.
 

*Технологията за направа на тофу научих от forum.kulinar.bg.


Научете повече за вкусните приключения на Радослава!

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Радослава Янева
21.07.2013 | 17:15
Не знам как си го направила, но аз днес отново правих и от 500 гр. соя получих 560 гр. сирене. Съвсем твърдо е и седи без да се разтича в кутия с вода. Отделно от соевия остатък могат да се правят кюфтета и мусаки.
6
Stefka Dinkova
20.07.2013 | 11:13
Отказвайте се навреме - два часа изгубени , без никакъв резултат.Крайният продукт по - скоро прилича на майонеза и е около 100 г от 500 г. соя.Не си заслужава обикалянето около котлона .
5
Vqra Petrova
18.07.2013 | 11:15
Супер предложение, ще се пробвам да си направя, без друго винаги съм искала да го опитам, а няма от къде да си купя
4
Svetlozara
18.07.2013 | 11:08
т.е се използва водата, а прецедените "твърди" частици изхвърляме?
3
ана
18.07.2013 | 10:33
Странна работа, но може да е вкусно.
2
Женя
18.07.2013 | 09:08
Сега с удоволствие ще опитам вкуса на това нещо:)
1
Женя
18.07.2013 | 09:07
Много интерено,не знаех какво е тофу.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Домашен шоколадов пудинг (в микровълнова)
    15 мин.
  • Фасулски лесна сьомга
    15 мин.
  • Бързи гночи
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...