Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: вкусна домашна паста!

по статията работи: | 17 април 2013 Прочитания: 19250 7
Страхотна рецепта в снимки стъпка по стъпка от Радослава Янева (petitfoura)
Направи си сам: вкусна домашна паста!
Източник: Радослава Янева

Домашната паста се оказва изключително лесно занимание, което задължително ще ви изненада с приятния си и наситен вкус.

 

Представяме ви снимки на всяка една стъпка и подбробно описание на цялата технология, талантливо заснети от Радослава Янева - Петифура. 

 

За човек, който обича да меси и да работи с тесто, направата на паста е много приятно занимание.

 

Освен това, напук на очакванията ми, това се оказа много лесно нещо и без особен шанс за неуспех.

 

Резултатът определено си заслужава - домашната прясна паста е много по-крехка и вкусна от полуфабриката, който сме свикнали да си купуваме.

 

Точно както домашните кори за баница, не могат да се сравнят с купените от магазина.

 

Продукти за 4 големи порции и 2 детски:


  • 400 гр. пшенично брашно
  • 4 яйца
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. вода

 

Брашното се пресява, в средата се прави кладенче, където се чукват яйцата (добре е да са на стайна температура) и се сипва зехтинът. Замесва се първо с вилица, като в яйцата по малко се вкарва от брашното, и после на ръка. Ако е прекалено твърдо, се добавя вода - при мен трябваха 2 с.л. 
 
 
Тестото се меси няколко минути, докато се изглади, стане еластично и поомекне:
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Увива се във фолио и се оставя половин час да се отпусне на стайна температура.
Работната повърхност се набрашнява обилно, топката тесто се разплесква с ръце, поръсва се с брашно и се разточва възможно най-тънко. Тестото е изключително благодатно за работа - точи се равномерно и не се къса.
 
 
10561
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Получената кора се нарязва на лентички, за да получим талиателе (tagliatelle).
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Лентичките се оставят да изсъхнат за около половин - един час:
 
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
В голяма тенджера се кипва вода с добавена една непълна лъжица морска сол и малко олио. Талиателите се варят 4-5 минути:
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Отцеждат се в гевгир и се смесват със соса. Не се плакнат със студена вода!
 
 
снимка: Радослава Янева/petitfoura.blogspot.com
 
Още страхотни рецепти и изкушаващи снимки вижте в блога на Радослава тук.
 
Ако ви харесва ястието на снимката, можете да се запознаете с рецептата за соса.
Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Vanya Vladimirova
19.06.2015 | 11:46
аз ги направих с брашно от лимец. след малко ще ги слагам да се варят, дано се получи :)
6
Radina
17.04.2013 | 15:31
Няма как да не го направя това!:)
5
Dobi Zvezdeva
17.04.2013 | 15:26
еха ще пробвам
4
Anna Vasileva
17.04.2013 | 15:25
страхотно :) задължително ще го пробвам :)
3
Desislava Stoyanova
17.04.2013 | 15:17
еееее,якоооооооооооо :))))))) задължително ще го пробвам!
2
Много често си приготвям.
1
Аламинут
17.04.2013 | 13:48
Аз сама си приготвям пастата от години :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D