Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: кондензирано мляко

по статията работи: | 17 октомври 2013 Прочитания: 51088
Вкусен млечен десерт
Направи си сам: кондензирано мляко
Източник: Thinkstock / Guliver

Кондензираното мляко, познато още като сгущенка или дулсе де лече, представлява сгъстено, частично дехидратирано мляко със захар.

 

Има гъста медообразна консистенция и млечен, бледожълт до карамелен, цвят. Вкусът е много нежен, сладък и сметанов: любим десерт на много сладокусници.

 

Често се среща като съставка в кремове за торта, но може да се ползва и самостоятелно като подсладител за кафе или чай, заливка за плодови салати или просто за хапване с лъжичка като десерт.

 

Кондензираното мляко е лесно за направа, но отнема време и търпение. За приготвянето на около 500 мл. кондензирано мляко са необходими половин килограм захар и литър прясно пълномаслено краве мляко (минимум 3% масленост, а най-добре да е домашно: колкото по-пълномаслено е млякото, толкова ще е по-мек и сметанов вкусът на крайния продукт).

 

Двете съставки се смесват в тенджера с дебело дъно - в никакъв случай не емайлирана, и се оставят да кипнат на среден огън, като се разбърква на 3-5 мин с дървена лъжица. Трябва да се внимава сместа да не изкипи. Когато млякото заври, огънят се намалява на ниска степен и сместа се оставя да къкри, като често се бърка. Обемът трябва да намалее приблизително на половина, което отнема средно около час.

 

Кондензираното мляко е готово, когато сместа добие плътна кремообразна структура. Гъстотата се проверява като се капне от млякото върху студена чиния: трябва да е достатъчно плътно, за да не се разтича.

 

Готовото кондензирано мляко се разпределя в стъклени буркани и се съхранява в хладилник за дълъг период от време.

 

По желание може да се овкуси с 1-2 лъжички какао или кафе.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...