Кондензираното мляко, познато още като сгущенка или дулсе де лече, представлява сгъстено, частично дехидратирано мляко със захар.
Има гъста медообразна консистенция и млечен, бледожълт до карамелен, цвят. Вкусът е много нежен, сладък и сметанов: любим десерт на много сладокусници.
Често се среща като съставка в кремове за торта, но може да се ползва и самостоятелно като подсладител за кафе или чай, заливка за плодови салати или просто за хапване с лъжичка като десерт.
Кондензираното мляко е лесно за направа, но отнема време и търпение. За приготвянето на около 500 мл. кондензирано мляко са необходими половин килограм захар и литър прясно пълномаслено краве мляко (минимум 3% масленост, а най-добре да е домашно: колкото по-пълномаслено е млякото, толкова ще е по-мек и сметанов вкусът на крайния продукт).
Двете съставки се смесват в тенджера с дебело дъно - в никакъв случай не емайлирана, и се оставят да кипнат на среден огън, като се разбърква на 3-5 мин с дървена лъжица. Трябва да се внимава сместа да не изкипи. Когато млякото заври, огънят се намалява на ниска степен и сместа се оставя да къкри, като често се бърка. Обемът трябва да намалее приблизително на половина, което отнема средно около час.
Кондензираното мляко е готово, когато сместа добие плътна кремообразна структура. Гъстотата се проверява като се капне от млякото върху студена чиния: трябва да е достатъчно плътно, за да не се разтича.
Готовото кондензирано мляко се разпределя в стъклени буркани и се съхранява в хладилник за дълъг период от време.
По желание може да се овкуси с 1-2 лъжички какао или кафе.