Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Наръчник на бармана: Вината шери

по статията работи: | 24 юли 2013 Прочитания: 876 4
За метода на направа на вината от категорията шери
Наръчник на бармана: Вината шери
Източник: Thinkstock/ Guliver

Един от най-често употребяваните алкохоли в кулинарията е шери. То е ликьорно, подсилено с алкохол, вино. На някои места се среща като Бренди шери или Херес бренди.

 

Херес, Испания, е името на града, където се произвежда. На испански се нарича "vino de Jerez".

 

Специално испанското законодатеслство излиза със закон, според който с термина "шери" да се наричат напитките, произлизащи от района на "Шери триъгълника".

 

Или териториите заключени в района на градовете Херес, Санлукар де Барамеда и Ел Пуерто де Санта Мария.

 

Сортът Паломино се използва за направата на вкусното вино, или поне в повечето случаи. Има основна разлика между шери и останалите вина и тя е в обработката след ферментация на гроздето.

 

След приключването й като процес, виното се подсилва с бренди, което е и причината всички натурални шерита да са сухи, а за постигане на сладост, се налага употреба на допълнителни подсладители.

 

Някои вина се подсилват преди ферментацията да е приключила, което позволява на захарта в гроздето да се усеща до някаква степен. След бутилиране шерито може да се консумира веднага.

 

С престояването не става по-качествено или по-хубаво, въпреки че вкусът му остава непроменен за дълго време. Двата основни вида шери са Фино и Олоросо.

 

В зависимост от целта на производителя, ако иска да постигне Фино, то добавеният алкохол трябва да е 15%, а ако крайният продукт трябва да е Олоросо, то алкохолното подсилване трябва да достигне до 18%.

 

И в двата случая виното е сухо, но вторият вариант е много повече наситен вкусово и по-плътен. Фино е исключително подходящ за консумация с бадеми, маслини, шунка и чипс, апетитно потопен в сос.

 

Олоросо е тъмен на цвят, има запомнящ се аромат на орех и карамелен вкус, които го правят най-подходящият избор за тежки меса и ароматни сирена.

 

Разбира се, ние ще ви предложим няколко рецепти, в които да използвате шери. Ето ги и тях:

 

Андалуска доматена супа

 

Индийска супа с ориз

 

Пролетна салата с яйца

 

Салата от аспержи със скариди

 

Припомнете си Готвене с алкохол - да или не?

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Ralica Hristova
25.07.2013 | 11:18
Отговор на коментар #1 от ана:
и на мен въпреки че не обичам вино :)
3
Надя
24.07.2013 | 16:18
Отговор на коментар #1 от ана:
Нормално след толкова информация за виното...
2
Надя
24.07.2013 | 16:17
Много обичам винце :)
1
ана
24.07.2013 | 15:32
Допи ми се.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Карамелизирани банани с мед
    < 10 м.
  • Пилешко с топено сирене и интересен сос
    45 мин.
  • Салата с кус кус и още нещо
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...