Един от най-често употребяваните алкохоли в кулинарията е шери. То е ликьорно, подсилено с алкохол, вино. На някои места се среща като Бренди шери или Херес бренди.
Херес, Испания, е името на града, където се произвежда. На испански се нарича "vino de Jerez".
Специално испанското законодатеслство излиза със закон, според който с термина "шери" да се наричат напитките, произлизащи от района на "Шери триъгълника".
Или териториите заключени в района на градовете Херес, Санлукар де Барамеда и Ел Пуерто де Санта Мария.
Сортът Паломино се използва за направата на вкусното вино, или поне в повечето случаи. Има основна разлика между шери и останалите вина и тя е в обработката след ферментация на гроздето.
След приключването й като процес, виното се подсилва с бренди, което е и причината всички натурални шерита да са сухи, а за постигане на сладост, се налага употреба на допълнителни подсладители.
Някои вина се подсилват преди ферментацията да е приключила, което позволява на захарта в гроздето да се усеща до някаква степен. След бутилиране шерито може да се консумира веднага.
С престояването не става по-качествено или по-хубаво, въпреки че вкусът му остава непроменен за дълго време. Двата основни вида шери са Фино и Олоросо.
В зависимост от целта на производителя, ако иска да постигне Фино, то добавеният алкохол трябва да е 15%, а ако крайният продукт трябва да е Олоросо, то алкохолното подсилване трябва да достигне до 18%.
И в двата случая виното е сухо, но вторият вариант е много повече наситен вкусово и по-плътен. Фино е исключително подходящ за консумация с бадеми, маслини, шунка и чипс, апетитно потопен в сос.
Олоросо е тъмен на цвят, има запомнящ се аромат на орех и карамелен вкус, които го правят най-подходящият избор за тежки меса и ароматни сирена.
Разбира се, ние ще ви предложим няколко рецепти, в които да използвате шери. Ето ги и тях:
Припомнете си Готвене с алкохол - да или не?