Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Наситените мазнини са полезни, не вредни

по статията работи: | 26 октомври 2013 Прочитания: 3115
Не те са виновни за сърдечно-съдовите заболявания
Наситените мазнини са полезни, не вредни
Източник: Thinkstock / Guliver

Кирил Русев е автор на FitWell.bg, който на драго сърце споделя материалите си с нас.

 

Ако все още мислите, че маслото, пълномаслените млечни продукти, червеното месо и яйцата са вредни, то или четете тази статия от миналия век, или досега сте черпили информацията си от грешната страна на интернет.

 

На първо време, позволете ни да ви приветстваме с "Добре дошли в бъдещето!", с "Добре дошли в правилния интернет!" или, за да бъдем по-универсални, с "Добре дошли в реалността!".

 

Знаем, че за вас следната информация може да прозвучи объркващо и неправдоподобно, затова ще й придадем допълнителна тежест като ви я представим с думите на кардиолога Асийм Малхотра, който точно онзи ден публикува статията си "Наситените мазнини не са основният проблем" в British Medical Journal.


Тези от вас, които имат времето и желанието, биха могли да се запознаят с нея в цялост, а за всички останали ще преведем няколко избрани, но представителни откъса:


  • Мантрата, че наситените мазнини трябва да бъдат премахнати с оглед намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ, бел. ред.) се повтаря във всички насоки за здравословно хранене в продължение на близо четири десетилетия. Въпреки това научните сведения показват, че този съвет парадоксално е увеличил рисковете от тези болести.

 

  • Последните кохортни изследвания не подкрепят значима връзка между приема на наситени мазнини и ССЗ. Всъщност, наситените мазнини демонстрират превантивен ефект, вероятно заради храните, които ги съдържат. Млечните продукти са образцови източници на витамини А и D. Съществува връзка между недостига на витамин D и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Освен това калцият и фосфорът, които се намират в млечните, помагат срещу високо кръвно и може би имат обратна връзка с риска от сърдечносъдови проблеми.

 

  • През последните 30 години делът на енергията от мазнини в американското меню е спаднал от 40% на 30% (като абсолютни стойности приемът на мазнини е останал непроменен), но въпреки това затлъстяването през тези години е по-драстично отвсякога. Причината: когато лишиш храната от мазнини, вкусът й се влошава.

 

  • Индустрията компенсира това, като заменя наситените мазнини с добавена захар. Научните сведения показват, че прекомерното количество захар е независим рисков фактор за развитието на метаболитен синдром (съвкупността от високо кръвно, анормална кръвна захар, повишени нива на триглицериди, нисък HDL /"добър" холестерол, бел. ред./ и увеличена обиколка на талията).

 

  • В предходните поколения случаите на сърдечносъдови заболявания бяха изолирани. В момента две трети от приеманите в болница с инфаркт на миокарда имат метаболитен синдром, но 75% от тези пациенти са с напълно нормални нива на общ холестерол. Може би в крайна сметка проблемът не е в общия холестерол?

 

  • Въпреки разпространеното схващане, че високият холестерол е значим рисков фактор за коронарна болест на сърцето, няколко независими популационни изследвания сред здрави възрастни показаха, че ниският общ холестерол се асоциира със сърдечносъдова и друга смъртност.

 

  • Скорошно изследване сред 150 000 пациенти, приемащи статини, показа "неприемливи" странични ефекти, в това число миалгия, стомашно-чревен дискомфорт, нарушения в съня и паметта, както и еректилна дисфункция, сред 20% от участниците. Това противоречи на основните изследвания на статини, които демонстрират миопатия и мускулни болки в само един на 10 000 души.

 

 

  • Терапията с лекарства може да уталожва симптомите, но не променя патофизиологията. Лекарите трябва да обърнат по-голямо внимание на превенцията.


  • Крайно време е да разбием мита за ролята на наситените мазнини в заболеваемостта от сърдечни болести и да поправим щетите от съветите, които доведоха до масовото затлъстяване.

 

Последвайте FitWell.bg и във Фейсбук!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...