Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Наси керабу - малко син ориз в чинията

по статията работи: | 08 януари 2014 Прочитания: 1513
В азиатската кухня се срещат всякакви чудесии
Наси керабу - малко син ориз в чинията
Източник: Thinkstock / Guliver

Азиатската кухня е сред най-чудесните неща на планетата Земя. Независимо от това дали става въпрос за Япония, Китай, Непал, Индия, Тайланд (...), ястията винаги са с отличителен вкус и изявен здравословен характер.

 

Ето защо напоследък, с все по-голям интерес и ентусиазъм, обръщам внимание на азиатски рецепти.

 

Днес ще ви представя една невероятна рецепта от т.нар. малайска кухня. Тя обединява кухните на Малайзия, Индонезия, Сингапур, Бруней, о. Минданао и Южен Тайланд. Спрях се на варианта, който се отличава със синия цвят на ориза – наси керабу или nasi kerabu.

 

Оризът се похапва заедно със сушена риба или пържено пиле, салати и различни гарнитури. Синият цвят се получава от цветчетата на Clitoria ternatea, които се използват в приготвянето му. Ястието може да се сътвори и с обикновен бял ориз, към който може да се прибави куркума.

 

Наси керабу е на особена почит в малайзийските райони Келантан и Теренггану, както и в южната част на Тайланд. Там обаче е познато под наименованието khāoyam.

 

Ще ви предоставя рецепта, в която оризът не е син – по-лесна е за приготвяне и повече пасва на българската реалност :)

 

Необходими продукти за 8 порции:

 

8 ч.ч. предварително сварен ориз

 

За керабу:

 

3 скумрии, изпечени и почистени от люспите

 

8 глави лук шалот

 

парче джинджифил

 

250 грама рендосан кокосов орех за т.нар. керисик

 

¼ ч.л. бял пипер

 

½ с.л. сол

 

1 ч.л. захар

 

За соса:

 

1 л кокосово мляко

 

10 сухи люти чушлета, накиснати в топла вода и почистени от семките

 

8 глави лук шалот

 

2 стръка лимонена трева, нарязана на ситно

 

1 ч.л. захар

 

1 с.л. сол

 

За гарнитурата:

 

1 краставица, нарязана на тънки парчета

 

6 стръка виетнамски кориандър

 

6 броя зелен фасул (в оригиналната рецепта се използва дълъг китайски/long beans), нарязан на ситно

 

2 с.л. рибен сос

 

5 люти чушлета

 

1 лайм

 

Начин на приготвяне:

 

За керабу:

 

Запечете рендосания кокосов орех в сух тиган, на ниска температура, докато покафенее. Оставете настрана, за да изстине.

 

Блендирайте джинджифила и шалота, до фина смес. Добавете към ароматната смес рибата, кокоса и разбъркайте хубаво (в купа). Подправете със сол и захар и изсипете в чиния за сервиране.

 

За соса:

 

Смелете лютите чушлета и шалота, до фина смес. В тенджера ги прибавете към кокосовото мляко и лимонената трева и бавно ги кипнете. Овкусете със сол и захар и оставете да къкри още десетина минути. Поставете в купа за сервиране.

 

За гарнитура:

 

Всички нарязани съставки подредете в подходяща чиния.


В отделна купа поставете рибния сос и наситнените люти чушлета, с парченца лайм отстрани.

 

Поднасяне:

 

Поставете ориза в чиния, а върху купчинката сложете от керабу, поръсете с няколко щипки от подготвените продукти за гарнитура, отгоре малко сос. Разбъркайте всичко с ориза. За по-наситен вкус, към ориза може да добавите от рибния сос.

Рейтинг: 4 / 5 , 154 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !