Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Натуралната съставка, от която трябва да се пазите

по статията работи: | 20 март 2018 Прочитания: 1059 1
Натуралното "Е", което дразни червата
Натуралната съставка, от която трябва да се пазите
Източник: Thinkstock/Guliver

Невинаги храненето с естествени продукти е полезно за организма.

 

Много от производителите на храни добавят карагенан в своята продукция.

 

Натуралната съставка е добавяна в киселото мляко, шоколада, соевото мляко и дори сладоледа. С нейна помощ се създава плътност на храни, които са с ниско съдържание на мазнини.

 

Е407 се извлича от водораслите и се добавя към някои напитки, за да се предотврати разслояването на съставките. Намира се в много хранителни шейкове, млечни продукти и заместители на млякото. Съставката може да бъде влагана дори в някои замразени храни, супи и бульони.

 

А защо трябва да го избягваме? Счита се, че карагенан причинява възпаление, дразнене на червата и дори рак.

 

Интересното при тази съставка е, че не притежава хранителна стойност. Друга интересна подробност е, че използването на Е407 може да бъде напълно елиминирано, ако върху етикета на продуктите компаниите изпишат само едно "разклати преди употреба". Лошото е, че повечето потребители биха забелязали разслояването на напитките, преди да прочетат надписа и със сигурност не биха избрали такъв продукт.

 

Въпреки че карагенанът е извлечен от естествен източник, действието му върху храносмилателната система може да бъде доста разрушително. Той може да предизвика реакция от страна на имунната система, подобна на отговора й на патогени като салмонела.


"Можем да заявим с голяма степен на сигурност, че карагенан причинява възпаление, което може да доведе до язви и кървене", обяснява изследователя на това хранително вещество - д-р Джоан Тобакман, професор по клинична медицина в Университета на Илинойс в Чикаго.


Тя казва, че хранителната съставка дразни чрез активиране на имунен отговор, който води до възпаление. Нейно предишно изследване показа директна връзка между карагенан и рак на стомашно-чревния тракт при лабораторни животни. Текущото й изследване търси влиянието на карагенан при предизвикване на улцерозен колит и диабет.


Ето как да се намалите количеството карагенан във вашата диета:


Прочетете етикета. По закон е задължително да се изписва наличието на карагенан върху етикета на продукта. Дори органичните храни могат да го съдържат, така че проверявайте и тях. В органичните храни има забрана на употребата на ГМО, химически пестициди и токсични синтетични добавки. Тъй като карагенан е естествена съставка, използването му е напълно законно. Дали да влезе в черния списък на вредните съставки, ще бъде решено след 3 до 4 години. Дотогава трябва да се извършат още тестове, доказващи вредното въздействие на Е407.

Рейтинг: 4 / 5 , 170 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Vqra Petrova
20.03.2014 | 16:42
ужас, добре че е все в неща, които рядко или почти не купувам.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Хайвер от авокадо
    < 10 м.
  • Бананово-шоколадов шейк
    < 10 м.
  • Пилешки дробчета с праз лук
    40 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...