Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Научна въртележка: Битката между маслото и маргарина

по статията работи: | 14 март 2013 Прочитания: 2107 4
Каква е разликата между маслото и маргарина в научни факти
Научна въртележка: Битката между маслото и маргарина
Източник: ASAP Science

"Независимо дали го използвате, за да изпържите яйца, за приготвяне на пуканки или просто да си намажете филийката, маслото, в повечето случаи, е постоянна част от вашето меню.

 

Или маргаринът? Каква е разликата между маслото и маргарина и по-здравословно ли е едното от другото?

 

Маслото, приготвено от мляко, се използва от хиляди години. В един момент учените обаче забелязват високите нива на наситени мазнини. С повече от 35 калории в една единствена чаена лъжица, маслото определено влияе на теглото.

 

Ако погледнем молекулите на маслото, виждаме някои от градивните елементи на живота – въглерод, водород и кислород, като въглеродните атоми от всички страни са заобиколени от водородните.

 

Това високо ниво на насищане бързо започва да се свързва с появата на сърдечно-съдови заболявания. Маргаринът, от друга страна, изцяло е създаден от растителни масла, с подобен, но все пак различен, химичен състав.

 

Въглеродните атоми се свързват помежду си двупосочно, в двойни връзки, така че между тях да „влиза“ по-малко водород. Наричаме този резултат „ненаситени мазнини“. Дотук – всичко е добре. Просто заместител на маслото, с подобен на неговия вкус, но съдържащ ненаситени мазнини, нали? Не бързайте толкова...

 

Ненаситените мазнини се разтопяват (разграждат) много по-бавно, така че естественото им състояние не е толкова солидно, както е при олиото. За да го доближат повече до маслото, учените решават да направят маргарина мааалко по-наситен. Проблемът е, че този процес, наречен хидрогениране, при който се добавя повече водород, за да стане продуктът по-плътен, се извършва при високи температури.

 

Те, от своя страна, довеждат до някои притеснителни промени. Както виждате, повечето от тези двойни връзки се намират в конфигурации, познати като „цис връзки“ (от англ. - “cis bonds”). Процесът хидрогениране често ги превръща в нещо, което се нарича „трансконфигурация“.


Така се раждат трансмазнините. Дори и да ви изглежда маловажна, тази промяна изцяло изменя и начинът, по който човешкото тялото приема и метаболизира молекулите. Казано накратко, трансмазнините понижават нивото на добрия холестерол и повишават нивото на лошия. Именно този фактор повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.


Така че, дори и маргаринът в самото начало да е изглеждал като по-здравословната опция, неговите недостатъци постепенно започват да излизат на повърхността. Истината е, че много компании, производители на маргарин, твърдят, че техният продукт не съдържа трансмазнини. И някои наистина са го изключили.

 

В крайна сметка, ако сравним маслото и маргарина, ще видим предимства и недостатъци и в двата продукта. Маслото е изцяло натурално, обикновено направено само от една съставка (мляко).


Маргаринът е преработена храна и съдържа много съставки. Маслото е богато на някои минерали и витамини (А, Е). Някои нови видове маргарин пък съдържат много по-малко наситени мазнини и съответно калории, и не съдържат трансмазнини.

 

Заключението е, че просто трябва да внимавате какво ядете. Когато избирате маргарин, просто четете внимателно съдържанието.


Още повече, има по-здравословни алтернативи и за двете – растително олио, зехтин. Каквото и да изберете, крайната цел е да намалите приема на наситени мазнини и изцяло да избягвате трансмазнини."


Вижте видеото на ASAP Science тук:


 

Ако намирате тази статия за интересна, информативна и полезна, последвайте Kulinar.bg и във Фейсбук!

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
ива
15.03.2013 | 12:27
Ще се опитам да мина на зехтин.
3
Samoela Petkova
14.03.2013 | 16:35
интересно видео.знам че маргарина е вреден а маслото е полезно ама не ми е вкусно,предпочитам маргарина
2
Vqra Petrova
14.03.2013 | 16:12
:) въпрос на вкус и здрава култура и усещане.
1
Ralica Hristova
14.03.2013 | 16:06
:) Предпочитам маслото, дори е по-вкусно аи не е нещо,което използвам всеки ден, по-скоро имам проблем с избора на олио.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Тайландска супа "Том Ка Гай"
    20 мин.
  • Комбас
    20 мин.
  • Свински врат на скара
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...