Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Нахут - вълшебникът на семейство Бобови

по статията работи: | Прочитания: 10713 10
Много полезен, препоръчва се честата му консумация
Нахут - вълшебникът на семейство Бобови
Източник: Thinkstock / Guliver

Нахутът, познат и като леблебия, е бобова култура. Растението обича топлия климат, ето защо най-много се отглежда в Турция, Северна Африка, Афганистан, Индия, Пакистан, Мексико и Испания.

 

Най-разпространени са два вида нахут – отглежданият в Индия, с по-малки зърна, и този от Средиземноморието, който всъщност консумираме и в България.

 

Нахутът е изключително полезен и хранителен. Освен под формата на супа, много вкусен е под формата на хумус.

 

Какви са конкретните ползи от консумирането на нахут?

 

Помага при отслабването. Подобно на повечето бобови, нахутът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Разтворимите фибри образуват гелообразно вещество в стомашно-чревния тракт, което "впримчва" жлъчната течност и я изхвърля от организма. Според научни изследвания, неразтворимите фибри помагат при констипация и при проблеми с храносмилателната система и метаболизма.

 

Снабдява вегетарианците с протеин. Нахутът е чудесен източник на протеини. Ако се комбинира с пълнозърнести култури, ще снабди организма с толкова протеини, колкото месото или млечните продукти, без излишните калории и наситени мазнини, съдържащи се в тях.

 

Дава енергия на организма. Благодарение на мангана, минералът, който е важен фактор при повечето ензими и е силен антиоксидант. Представете си, че само една чаена чаша нахут снабдява тялото с 84.5% от дневната доза на мангана.

 

0572559d-11bd-f610-39a4-1a43b0e951a5

Зелен нахут. Източник: Wikipedia


Приток на желязо. Поради високото съдържание на желязо, леблебията дарява енергия на организма. Тази информация е много полезна за жените, заради менструалния цикъл и бременността. Желязото е основен източник на хемоглобим, който придвижва кислорода от белия дроб до клетките.

 

Стабилизира кръвната захар и ниския гликемичен индекс. Благодарение на разтворимите фибри. Ако имате инсулинова резистентност, хипогликемия или диабет, включвайте нахута в менюто си – само ще ви помогне.

 

Пази сърцето. Редовното хапване на нахут може да понижи нивата не само на лошия холестерол, заради съдържащите се в него магнезий и фолиева киселина. Според редица проучвания, редовното консумиране на леблебия осезаемо намалява опасността от сърдечен удар.

 

Препоръчителен е за жените.Заради фитохимикалите сапонини, който действат като антиоксиданти.

 

При менопауза, намалява честотата на т.нар. "горещи вълни".

 

А сега си изберете една от следните чудесни рецепти с основна съставка нахут:

 

Хумус

 

Агнешко с булгур и нахут по марокански

 

Харира

Коментари(10)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
10
Аламинут
12.07.2013 | 09:34
Отговор на коментар #6 от Qna Kirkova:
И аз ще пробвам
9
Аламинут
12.07.2013 | 09:32
Не съм опитвала това чудо и не го знам какво е на вкус .
8
Гергана Минчева
11.07.2013 | 09:24
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
Аз не съм яла , но мисля да го пробвам .
7
Гергана Минчева
11.07.2013 | 09:23
Не съм го опитвала и не знам какъв е вкуса му .
6
Qna Kirkova
10.07.2013 | 19:39
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
Ще го пробвам тогава.
5
Qna Kirkova
10.07.2013 | 19:38
Не съм опитвала това чудо.
4
Svetlozara
10.07.2013 | 15:18
никога не съм яла нахут!
3
apetitna parjola
10.07.2013 | 15:15
до скоро не знаех какво е това нахут , ама вече даже готвя с него
2
Vqra Petrova
10.07.2013 | 15:03
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
и аз много го обичам,скоро почнах по-често да го ям, преди само на салата, сега си го приготвям по хиляди начини!
1
Ralica Hristova
10.07.2013 | 14:56
Много обичам нахут! Който не е ял да знае че е голяма загуба това за него!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Есенни ябълки с пълнеж
    15 мин.
  • Лесни макарони със сирене
    15 мин.
  • Сьомга с глазура от кафява захар
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...