Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Нашата универсална рецепта за... отслабване

по статията работи: | 14 май 2014 Прочитания: 19424 1
Първо, забравете за всички диети!
Нашата универсална рецепта за... отслабване
Източник: Thinkstock / Guliver

Периодично в интернет и на книжния пазар се появява някоя нова диета, която ви обещава да отслабнете без глад, без усилия, без сложни сметки и калкулации, без отговорности и без време. Хубавото на тези диети е, че обикновено залязват за отрицателно време и също толкова бързо биват забравени.


Лошото е, че това се случва поради простата причина, че те не дават обещаните резултати и дори могат да влошат състоянието, което се опитваме да коригираме с тях, пораждайки страх от конкретни храни или хранителни групи или откровени хранителни разстройства в някои от по-екстремните случаи.


Ето защо понятието диета фигурира в речника с "мръсните" думи на не един или двама души и това е напълно разбираемо. Но както не всяка диета води до задоволителни резултати, така успех може да се постигне с някои мерки, които не биха могли да бъдат определени като диета от повечето спазващи диети хора.


Затова и предпочитаме да говорим за тях по-скоро като за универсална рецепта, която ви дава предписания за поведение, независимо от това дали сте месоядни, вегетарианци, вегани, дали обичате сладко или мазно, дали пиете или сте въздържатели, дали имате сериозни финансови възможности или пък се храните... бюджетно, така да се каже. Ето ги и тях...


1. Започнете да си водите хранителен дневник. Записвайте си всичко, което ядете, и по възможност, следете на какви калории се равнява погълнатата ежедневно от вас храна. Този процес може да бъде времеемък и досаден в самото начало, но до голяма степен се улеснява и автоматизира от онлайн инструменти като FitDay, MyFitnessPal и др.


2. След няколко седмици ще имате що-годе добра представа какво е среднодневното количество калории, които ядете. Намалете това количество с около 500 калории дневно, което би трябвало да намери израз в отслабване с около килограм на две седмици. Това може и да ви се струва малко, но е здравословно и устойчиво във времето, стига да сте търпеливи и постоянни.


3. Ако случайно не отслабвате с килограм на две седмици, а много държите на това число, намалете калорийния си прием с още 100 калории, но гледайте да не "падате" под 1000 калории дневно.


4. Тренировките ще ви помогнат да си позволявате малко повече угощения и да отслабвате предимно на мазнини, а не на мускули. Това не означава, че физическата активност е задължителна - добре е да я има, но ако сте супер заети, стресирани или пък имате обективни здравословни противопоказания, можете да я пропуснете, без да се притеснявате, че без нея сте загубени.


5. Хранете се разнообразно и балансирано, за да избегнете дефицити на хранителни вещества. В случай че значително сте занижили калориите си (с повече от 40%) с цел да отслабнете колкото се може по-бързо (което в никакъв случай не препоръчваме), това крие рискове от недостатъчен прием не само на енергия, но и на витамини и минерали. Ако много държите да се храните по въпросния оскъден начин, задължително се консултирайте с диетолог, който може да ви препоръча хранителни добавки за компенсиране на потенциалния недостиг на нутриенти.


6. Не се притеснявайте, че сметките ви са неточни. Намаляването на калориите от една неточна сметка също ще доведе до отслабване. Запомнете - започнете ли да ядете по-малко, независимо колко по-малко е, рано или късно ще отслабнете.


7. Не се фиксирайте в дневните си сметки, а гледайте на нещата в глобален план. Ако имате за цел да ядете по 1500 калории дневно, дори и да се "олеете" с 3000 калории на следващия национален празник, можете да компенсирате за това, като ядете по 1400 калории през следващите 2 седмици. А дори и да не го направите, трябва да знаете, че никой не е напълнял от една изцепка.


8. Предпочитайте засищащи, но нискокалорични храни. Примери за такива храни са плодовете, зеленчуците, постните меса, варивата. Използвайте хранителния си дневник, за да опознаете хранителните си навици, за да откриете храните, с които имате склонност да преяждате и да идентифицирате начините за превенция на тези преяждания.


9. Някои изпитани трикове за избягването на преяждане са сервирането на порциите в по-малки чинии, бавното и съзнателно хранене, яденето на маса, вместо на бюрото пред компютъра или пред телевизора и т.н. Някои хора с успех пият студена вода, когато огладнеят преди да стане време за следващото хранене, други разхождат кучето, за да се разсеят. Открийте какво работи за вас.


10. Не се лишавайте от каквото и да било. Ако ви се яде сладко, яжте сладко. Дори и да е под формата на най-долнопробната вафла от магазина. Стига общият ви калориен прием да е наред и "прегрешенията" ви да не надвишават 10% от този калориен прием, нямате никакви поводи за притеснение.  

Рейтинг: 4 / 5 , 163 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Svetlozara
14.05.2014 | 15:17
това са добри съвети
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...