Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

На кулинарно пътешествие със... Сия Рибагина

по статията работи: | 02 август 2013 Прочитания: 2571 1
Едно младо момиче, отдадено на страстта си към кулинарията
На кулинарно пътешествие със... Сия Рибагина
Източник: Сия Рибагина

И ето, че отново е време да ви запознаем с още един от ентусиазираните ни кулинари, който все по-често ни изкушава с невероятни рецепти.

 

Всъщност става въпрос за едно младо и много симпатично момиче, което доказва, че талантът в готвенето не е успореден с възрастта. А с желанието.

 

Участието на Сия Рибагина в последния ни конкурс - "Вкусни салати" - бе белязано с късмет. Вероятно помните, че салатата, която тя ни предложи ("Рачешка фантазия"), бе изтеглена в томболата и удостоена с вкусна награда.

 

А сега ви предлагам сами да се убедите в искреността й и да почувствате любовта, с която говори за кулинарните си приключения...

 

Разкажи ни повече за себе си. Имаш интересна фамилия, откъде идва?


Казвам се София Рибагина и съм от София. Фамилията е от баща ми, който почина преди много години и, за съжаление, не знам много за нея.

 

В готвенето съм просто любителка, хоби ми е и ми доставя удоволствие, разтоварва ме и ми действа успокояващо.

 

На какво се дължи любовта ти към кулинарията?


14624

Бърза рецепта с месо. Източник: Сия Рибагина

 

Може би на това, че обичам храната. Кулинарията за мен е изкуство, харесвам Food design, карвинг и се възхищавам на творци, които превръщат храната в нещо красиво, при вида на което си казваш: ”Това е уникално и ще ми е жал да го изям”.

 

Напоследък имам повече свободно време и изцяло го прекарвам в кухнята, обичам да готвя, радвам се искрено, когато нещо ми се получи добре.

 

Понякога се случва да плача, ако ефектът е обратния. Любов и страст, старание и желание. Това е за мен готвенето.

 

По думите на един майстор-готвач, дори когато човек приготвя нещо само за себе си, трябва да влага също толкова голям хъс в целия процес, да отдели няколко минути да си подреди масата, за да си достави удоволствие от храненето. Съгласна ли си с това твърдение?

 

Храната трябва да се консумира с удоволствие, да й се наслаждаваме от началото на приготвянето й, до края.

 

Тук включвам и сервирането, и консумирането на ястието.

 

Подготовката, готвенето, аранжирането на храната в чиниите, поднасянето, сервирането, всичко е един процес и, независимо дали е за нас самите или направено, за да се опита и от друг, трябва да е приготвено с любов и отдаденост.

 

А когато всичко е завършено от-до, както се казва, тогава насладата от стореното е най-голяма.

 

Не мога да не ти задам и най-тривиалния въпрос: имаш ли любима рецепта и коя е тя?

 

Любима рецепта трудно бих избрала, но имам страст към тестените изделия и десертите.

 

 14626

 Питка с бекон и топено сирене. Източник: Сия Рибагина

 

Обичам да меся питки, баници и да експериментирам в сладкрарството.

 

Сама се научих да меся, имах голямо желание, поупражнявах се първите няколко пъти и с всеки следващ опит ставаше все по-добре.

 

Това ми даде стимул и така се научих. За мен е важно аз да съм доволна от резултата, като опитам, да ми хареса.

 

Сладкарството е висша форма на кулинария, или поне мнозина се обединяват около това твърдение. За теб така ли е?

 

Като аматьор в готвененто, за мен сладкарството е най-висша форма в кулинарията.

 

В готварството дори и да превишиш или смениш някой от продуктите, не е толкова фатално, но при сладкарството всичко е прецизно, измерено и точно.

 

14625

 Меден сладкиш с пъпеш и мюсли. Източник: Сия Рибагина

 

Трябва голямо въображение, умения и талант. Сладките кулинарни изкушения, като торти и сладкиши, изненадват, будят възхищение, не само апетит.

 

"Бързо, лесно, вкусно" или " И три часа в кухнята ще седя, но трябва да изпипам и последният детайл". Коя максима би казала, че те определя по-добре?

 

И цял ден бих седяла в кухнята, но всичко трябва да е както си го представям и го искам. Не бързам като готвя, подготвям си всичко и чак тогава започвам.

 

В кухнята трябва да си спокоен, когато нещо не е наред, бързаш или се притесняваш, то веднага се проличава по резултата.

 

Обикновено тогава се допускат неволни грешки, които могат да съсипят първоначалния замисъл за ястието.

 

Рецептата, която предложи за "Турска баклава", постигна голям успех и събра повече от 380 харесвания в сайта ни. Разкрий откъде я знаеш или това е една от онези ревностно пазени семейни тайни?


14620

 Турска баклава. Източник: Сия Рибагина

 

Членувам в група в социалната мрежа и там беше публикувана снимка на такава баклава. Като я видях бях изумена.

 

Започнах да питам как се реже това нещо по този начин. Благодаря на Роси Михайлова, която ми даде линк на рецептата с подробен снимков материал. Нагледно показваха как се реже и ми я преведе от турски език.

 

Още на другия ден я започнах. Омесването и разточването на корите не бяха проблем, обаче това рязане ме измори.

 

Рязах я близо цял час, като постоянно очите ми бяха ту в компютъра на снимките да гледам да не сбъркам, ту в тавата ми. Нарязах я, бях се разтреперила накраяJ. Стана уникално вкусна.

 

Беше ми много трудно, но стана красива и тогава истински се гордеех със себе си.

 

Има ли някои хитринки, които винаги прилагаш в кухнята и действат безотказно?

 

Да, то май всеки има - примерно когато варя боб, за да не се развари и да стане по-вкусен, след смяна на водата, в последната слагам лъжица захар.

 

Когато пека картофи, също слагам захар - стават много вкусни и сладки. За пържене на мекици, бухти, дори кюфтета и риба с панировка, в сместа слагам лъжица алкохол. Така не попиват мазнина.

 

 Хрупкави рибни филенца. Източник: Сия Рибагина

 

Когато пък пържа нещо, което подозирам, че може да пръска, слагам около котлона фолио, така после чистенето става по-лесно, просто махам фолиото и забърсвам.

 

Обичаш ли да експериментираш или залагаш на "сигурни" рецепти?

 

Обичам да експериментирам. Залагам на сигурни рецепти само когато са десерти или сладкиши, които са си с точно определена рецепта и ще се изгуби основният замисъл на ястието ако бъдат нарушени.

 

Импровизирам постоянно и досега не съм имала лош резултат.

 

Какво предпочиташ: Пикник в планината или изискан ресторант?

 

Предпочитам пикник, не обичам и не посещавам изискани ресторанти. Предпочитам по-освободена обстановка.

 

Самото участие в подготовката за пикника създава настроение.

 

Какви са разликите в твоето лятно и зимно меню? Поддържаш ли форма по определен начин?

 

Определено съм зависима от сезонните менюта дотолкова, че през зимата липсва пролетното и лятно разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Често съм поставена в затруднение с какво да разнообразя.

 

През лятото приготвям леки и освежаващи десерти, вкусни салати, а през зимата идва време за тежките ястия, които изискват повече време за подготовка и готвене.

 

Форма не поддържам, ям и готвя всичко, стига да има с какво

 

Пожелай нещо вкусно на аудиторията на Kulinar.bg :)

 

Искам да им пожелая най-много здраве, имат ли го, всичко друго се постига. Постоянство и никога да не спират да опитват! Сладки, вдъхновяващи и апетитни дни!

 

Останете с нас, защото предстоят още много интересни срещи с нашите чудесни потребители. Може би следващият сте ВИЕ? :)

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Браво Сия! Кога ли ще се науча да прравя като твоите питки?!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!